Dodik oštro protiv SDA

Republika Srpska je uputila nov izveštaj Savetu bezbednosti UN u kojem je optužila Stranku demokratske akcijeda je doprinela da se Bosna i Hercegovina pretvori u “utočište džihadista” koji predstavljaju ozbiljnu pretnju po BiH, Evropu i svet.

SDA, na čijem čelu je Bakir Izetbegović, u izveštaju je optužena i za nastojanja da “podrije stabilnost i funkcionalnost BiH”.

U propratnom pismu predsednika RS Milorada Dodika generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu navodi se da je u prvom delu izveštaja upozoreno da najveća bošnjačka stranka – SDA, nastoji da “podrije bezbednost, funkcionalnost i saradnju u BiH”.

“SDA pokušava da izazove krizu tako što napada legitimitet Republike Srpske nastojanjima da zabrani obeležavanje dana nastanka Republike Srpske i ozbiljnim pretnjama nasiljem protiv Republike Srpske”, navodi se u pismu.

Takvi postupci SDA su u pismu ocenjeni kao “deo šireg obrasca podrivanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH, te saradnje izmedju entiteta i konstitutivnih naroda BiH”.

Dodik u pismu generalnom sekretaru UN, objavljenom na zvaničnoj stranici predsednika RS, dalje ukazuje na postupke vlasti Republike Srpske “preduzete s ciljem odbrane njenih ustavnih i zakonskih prava u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kao i reformama koje su nužne za evropske integracije BiH”.

On ističe da je novi izveštaj RS upućen Savetu bezbednosti UN-a “s ciljem da RS, kao strana potpisnica Dejtonskog sporazuma i aneksa koji su njegov sastavni deo, pomogne Savetu bezbednosti UN u predstojećoj debati o BiH”.

(Beta)

Ostavite komentar