U trendu

Dodik: Predložićemo vraćanje grba i himne »Bože pravde«

Predsednik Republike Srpske i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je da će njegova stranka predložiti entitetskom parlamentu da se vrate grb i himna „Bože pravde“, kao i da se ukinu sve ostale odluke koje je Ustavni sud BiH doneo na štetu RS.

Dodik je posle sednice Predsedništva BiH najavio da će parlamentu BiH u roku od sedam dana biti upućen nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH, koji bi trebalo da bude usvojen u roku od četiri meseca.

Ako stranke iz Federacije BiH odbiju usvajanje tog zakona, dodao je on, stranke iz RS će, kao što su najavile, raspisati referendum o Danu Republike.

Dodik je ocenio da je odluka Ustavnog suda BiH, kojom se 9. januar kao Dan republike proglašava neustavnim, dodatno zakomplikovala političku situaciju u BiH.

On je nazvao „ciničnim“ predlog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o promeni datuma obeležavanja Dana republike.

„Izetbegovićev predlog je politički motivisan, jer locira datum obeležavanja dana RS posle rata. On govori da je Republika Srpska i srpski narod, odnosno sve što je bilo pre rata nelegalno i nelegitimno, isključujući činjenicu da je RS konstituisana pre oružanih sukoba u BiH (9. januara 1992.)“, rekao je Dodik.

Izetbegović je rekao da nije protiv Dana RS, navodeći da bi to mogao da bude 21. novembar, dan kada je RS priznata u Dejtonu.

Dodik je dalje rekao da će SNSD predložiti da bude eliminisana krivična odgovornost za nesprovođenje odluka Ustavnog suda BiH.

„To govori da je sve bilo politički motivisano da bi bilo obezbedjeno vanustavno donošenje odluka u ovoj instituciji“, istakao je on i dodao da takva praksa mora da bude prekinuta.

Predsednik RS je upozorio da je donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH uslov da srpski predstavnici nastave rad u zajedničkim institucijama BiH.

Po njegovim rečima, srpski i hrvatski predstavnici podržavaju donošenje zakona o Ustavnom sudu BiH, dok će se videti „na koji način Bošnjaci mogu sprečiti nešto što druga dva konstitutivna naroda smatraju da je potrebno doneti“.

„Ukoliko budemo išli tim smerom, ulazimo u blokadu BiH, a onda joj ni raspad nije daleko“, ocenio je Dodik.

On smatra da bi se BiH „davno raspala“ da nije bilo stranog faktora u BiH, te da očekuje raspad BiH, ali na „miran i demokratski način, kako su to uradili Česi i Slovaci, svesni potrebe da posle toga treba da postoji saradnja, a ne da BiH bude zamorče stranih sudija, stranih ambasadora i visokih predstavnika“.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike