U trendu

Dodik rekao da neće biti referenduma o nezavisnosti RS 2018.

Predsednik Republike Srpske rekao je da referendum o nezavisnosti Republike Srpske od BiH neće biti iduće godine, kao što je predložila njegova vladajuća stranka.

„Mi nećemo organizovati referendum o secesiji 2018“, rekao je Dodik za Politiko (Politico) u izjavi u zgradi predsedništva u Banjaluci, prenosi danas evropska filijala tog američkog portala.

„Mi razumemo okolnosti, kontekst. Referendum 2018. bi izazvao brojne reakcije, i mi i dalje želimo da stvorimo zamah da se to legitimizuje kao naše pravo“, rekao je Dodik i da smatra da je BIH „neuspela država na putu dalje fragementacije“.

On je medjutim razjasnio da se ne odustaje potpuno od perspektive odvajanja.

„Da li ćemo u narednim godinama pokrenuti to pitanje – videćemo, ne znam, ali siguran sam da sledimo taj put – put ka nezavisnosti“, dodao je on.

Prošle godine Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) usvojio je stav da treba da se održi referendum 2018. ako Republika Srpska ne dobije veću autonomiju.

Visoke diplomate su medjutim rekle da bi secesija bila neustavna i dovela do toga da medjunarodni zvaničnici koji i dalje imaju značajna ovlašćenja u Bosni i Hercegovini smene Dodika, navodi Politiko.

Kako navodi Politiko, mnogi političari, diplomate i analitičari veruju da bi proglašenje nezavisnosti Republike Srpske podstaklo novi sukob u Bosni i Hercegovini i nasilja drugde na Balkanu jer bi i druge etničke grupe pokušale da prekroje državne granice.

Medjunarodni zvaničnici više puta su upozorili vodje Republike Srpske protiv odvajanja, i jasno dali do znanja da bi se to smatralo ilegalnim i da Zapadne sile ne bi to prihvatile, navodi Politiko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.