U trendu

Dodik: RS će uskoro razmotriti izlazak iz Oružanih snaga BiH

BANJALUKA – Spski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da će Republika Srpska (RS), posle formiranja kosovske vojske, ispitati mogućnosti za izlazak iz sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, prenosi Fena.

Dodik, bivši predsednik RS, podsetio je da su predstavnici RS bili „prisiljeni na odustajanje od Vojske RS“ i da su „pod brutalnim pritiskom na RS formirane Oružane snage BiH“, i istakao da se istovremeno Kosovu daje pravo da formira svoju vojsku i da jedan deo međunarodnih snaga stoji iza toga.

„Ovo će biti prilika da mi, u okviru Aneksa jedan B Dejtonskog sporazuma razmotrimo naše učešće u sporazumu o formiranju Oružanih snaga BiH, i RS će to uraditi u najskorije vreme. Putem nadležnih institucija ispitaćemo mogućnosti za izlazak iz tog sporazuma koji je predvideo stvaranje Oružanih snaga BiH“, rekao je Dodik.

On je ocenio i da Oružane snage BiH ne služe interesima naroda u BiH, već potrebama NATO-a.

Dodik je prethodno izjavio da je usvajanje seta zakona kojima se inicira uspostavjanje tzv. vojske Kosova, direktan udar na mir i stabilnost ne samo Srbije već celog regiona, i to nikako ne može biti dobra vest, ni za Republiku Srpsku, ni za BiH.

„Uspostavljanje vojske samoproglašenog Kosova ozbiljan je udarac i međunarodnoj zajednici koja posmatra kako jedan parlament samoproglašene države krši rezolucije Saveta bezbednosti UN, kršeći sve norme međunarodnog prava“, rekao je Dodik, prenela je RTRS pozivajući se na Srnu.

On je naglasio da je zbog mira i stabilnosti u celom regionu neophodno da se tim povodom u najskorije vreme oglasi i Savet bezbednosti UN, telo koje je i donelo Rezoluciju 1244, prema kojoj je jedina dozvoljena vojna sila na Kosovu Kfor.

„Verujemo da će vlasti države Srbije svojom mudrom politikom uspeti da sačuvaju mir u svojoj južnoj pokrajini koji je sigurno poljuljan današnjom odlukom vlasti u Prištini“, naveo je predsedavajući Predsedništva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.