U trendu

Dodik: Srbi treba da promovišu ujedinjenje, gde god je to moguće

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da RS i Srbija imaju pravo da same odluče o svom statusu i da Srbi u ovom veku treba da promovišu nacionalno ujedinjenje tamo gde je to moguće.

„Tako nešto nije neregularno niti protivno bilo čemu“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci, govoreći o najavljenoj deklaraciji Srbije i RS o zajedničkom delovanju za opstanak Srba, o kojoj je nedavno razgovarano u Novom Sadu s predstavnicima Srba iz regiona.

On je kao primjer naveo Istočnu i Zapadnu Nemačku koje su se ujedinile kada su se stvorili istorijski uslovi.

Dodik je rekao da se najavljenom deklaracijom „ne dovodi u pitanje nijedna država niti njen teritorijalni integritet“, kao i da u njoj nema težnji za preuredjenjem pojedinih država.

Deklaracijom se, dodao je on, dovode se u pitanje politike koje „idu za tim da se devastiraju srpska nacionalna zajednica i njena prava“.

Dodik je najavio da bi o toj deklaraciji parlamenti RS i Srbije trebalo da se izjasne u novembru s ciljem da se pokaže da srpske nacionalne zajednice u nekim zemljama „nisu napuštene“.

„U Hrvatskoj je smanjen broj Srba koji tamo žive na oko 186.000, od kojih se samo njih oko 56.000 usudjuje reći da govore srpskim jezikom“, rekao je predsednik RS.

Govoreći o položaju Srba u Crnog Gori, on je rekao da je u toj zemlji počinjen „identitetski genocid nad srpskom nacionalnom zajednicom“, dok se u Makedoniji, kako je naveo, zatvara vladika, koji je predstavnik Srpske pravoslavne crkve.

„U BiH Srbi imaju svoju državu, ali ima problema sa njenim statusom, sa aspiracijama za njenim ukidanjem. Vidljivo je, prema popisu iz 1991. godine, da je u Sarajevu živelo preko 157.000 Srba, a prema posljednjem popisu tamo živi njih samo 1.333“, naveo je Dodik.

On je rekao da deklaracija nema težnji za preuredjenjem država, ali da postoje težnje da se istakne da evropska konvencija dozvoljava da se Srbima u Sloveniji da status nacionalne manjine, a da se u Hrvatsko omogući korištenje ćirilice koja se sistematski brani.

„Treba dodati i Albaniju, Bugarsku, Rumuniju i Madjarsku i sagledati šta su sve izazovi sa kojima se suočava naša nacionalna zajednica u tim državama i sve to pokušati generisati kao svoj cilj“, naglasio je predsednik RS.

(Beta)

1 komentar
  1. goran manic

    A, AV, AV…?

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike