U trendu

Dodik: Strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da strane sudije moraju da odu iz Ustavnog suda BiH, upozorivši da, u suprotnom, treba odbaciti bilo kakve mogućnosti odlučivanje na nivou BiH.

Dodik je pozvao sve političke faktore u Republici Srpskoj da se u narednih godinu dana okupe u jedinstvu i da se prevazidju animoziteti, jer se, kako je ocenio, može očekivati nova faza u odnosima u BiH, s obzirom na to da je prestala ona u kojoj je medjunarodni faktor nametao odluke.

On je optužio visoke predstavnike u BiH da oni „nasiljem i nametanjem“ raspakovali Dejtonski sporazum, istakavši da se mora uspostaviti praksa prema kojoj nijedna odluka u BiH ne može biti doneta ako nema sporazuma dvaju entiteta, kako piše u Dejtonskom sporazumu i Ustavu BiH.

Prema njegovim rečima, nametanje odluka dovele su do revizije Dejtonskog sporazuma.

On je novinarima u Banjaluci kazao da se RS protivi „novom Dejtonu“, pogotovo uključivanje nekoga sa strane u tu priču, najavivši preispitivanje ranijih odluka visokih predstavnika kojima su nametnuta mnoga rešenja.

„Nemam iluziju da će to biti lako, ali, ako ne budemo vršili pritisak da se redefinišu nametnuta rešenja i usklade s Ustavom, onda BiH nema nikakvu šansu“, ocenio je predsednik RS.

U RS je danas državni praznik, jer je u entitetskom Zakonu o praznicima dan potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma proglašen državnim praznikom. U Federaciji BiH je danas radni dan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.