U trendu

Dodik: Sud i Tužilaštvo BiH veštačke institucije, stvorene da bi sudile RS i Srbima

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovio je danas da su Sud i Tužilaštvo BiH veštačke institucije, koje su stvorene da bi sudile Srbima i Republici Srpskoj.

Komentarišući najavu da bi Tužilaštvo BiH moglo da zatraži ukidanje oslobadjajuću presudu bošnjačkom ratnom komandantu u Srebrenici Naseru Oriću, Dodik je kazao da medju Srbima postoji ogromno nepoverenje prema državnom sudu i tužilaštvu.

„Svih prethodnih godina govorio sam o Sudu i Tužilaštvu BiH, pokušavajući da osporim njihovo ponašanje i nelegalno postupanje, o kojima najbolje govore javno iznetii dokazi o zloupotrebama svedoka i procedura“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, na sudjenju Oriću sudsko veće je bilo tako sastavljeno da je oslobadjjuća presuda bila neminovnost.

Dodik je naveo da je reč o „kamufliranoj priči o dva Srbina – iz Sarajeva i Tuzle, te vojnom sudiji, koji je Srbe zatvarao po logorima u Sarajevu“.

„Suditi nekome u Republici Srpskoj, a osloboditi Nasera Orića na istom tom sudu, govori o nemogućnosti poverenja Srba u takav sud i činjenicu da ga treba ukinuti“, rekao je Dodik.

Predsednik RS je još kazao da ne postoji ustavni osnov za formiranje Suda BiH i Tužilaštva BiH, već da su te institucije formirane na bazi „političkog nasilja koje su vršile Evropa i Amerika“.

Dodik je naglasio da se često govori da je „Haški tribunal osnova, a Sud BiH nastavak“, ocenivši da „oni ne ostvaruju funkciju pravde i da su njima svi nezadovoljni i poniženi, pre svega žrtve“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar