U trendu

Dodik: Tražiću da parlament raspiše obavezujući referendum

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik potvrdio je u ponedeljak da će zatražiti da Narodna skupština raspiše referendum o ukidanju Suda i Tužilaštva BiH.
On je novinarima rekao da će referendumsko pitanje, o kojem će se građani izjašnjavati, glasiti: „Da li prihvataju nametnute zakone visokih predstavnika u prošlosti, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, te da li prihvataju da se u RS primenjuju odluke tih državnih pravosudnih institucija“.

Dodik je rekao da je za danas zakazao sastanak s predstavnicima političkih partija u Narodnoj skupštini RS, kako bi im saopštio da traži posebno skupštinsko zasedanje o radu državnog Suda i Tužilaštva. Prema njegovim rečima, te pravosudne institucije su antiustavne i nisu u skladu s Dejtonskim sporazumom, već ih je nametnuo visoki predstavnik.

„Zatražiću od Narodne skupštine RS da usvoji obavezujuću odluku o raspisivanju referenduma o tom pitanju”, poručio je Dodik, dodavši da očekuje da građani na referendumsko pitanje odgovore s „jednim velikim ‘Ne’“.

On tvrdi da su Sud i Tužilaštvo do sada sve radili protiv interesa RS, da nisu bili objektivni niti su želeli da se uključe u ispitivanje zločina nad Srbima, te da štite one koji su počinili zločine nad Srbima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.