U trendu

Dodik: Želimo jedinstvenu srpsku dijasporu, odbacite formiranje tzv. bosanske dijaspore

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik pozvao je danas tokom Prvog foruma srpske dijaspore u Banjaluci da odbiju bosansku dijasporu, navodeći da će „u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije tzv. bosanske dijaspore“.

„Neću okolišati, odbacite i odbijte to, jer to nije deo onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Naša politika je jedinstvena srpska nacionalna dijaspora, u organizacionom smislu jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije“, kazao je Dodik na skupu čiji je pokrovitelj.

Dodik je ponovo negirao državnost BiH, navodeći da je BiH „teritorija koja nema prefiks države niti ga je dobila u Ustavu i Dejtonskom sporazumu“, dok je za RS rekao da je država i da se „ne sme odustati od ideje državnosti, koja nije uperena protiv bilo koga“.

„U BiH želimo da gradimo odnose u kojima ćemo se poštovati, kao i da BiH odustane od centralističkog uredjenja države, jer je to nemoguće“, kazao je predsednik RS.

Dodik tvrdi i da je RS prepoznata na spoljnopolitičkom planu kao faktor, istovremeno optužujuži predstavnike iz Saveza za promene da su u zajedničkim institucijama BiH pristali na legitimizaciju odredjenih odluka koje su ranije doneli visoki predtavnici, a kojima su, kako je ocenio, oduzeta neka od prava RS.

Predsednik RS je kazao da taj entitet odbija članstvo BiH u NATO, ističući da se zalaze za vojnu neutralnost BiH.

„Ne želimo da vidimo granicu na Drini nikakve vrste, a pogotovo ne NATO granicu na Drini. Ne želimo u vojnom smislu da budemo odvojeni od onoga što je naša matica. Mnogima se to ne svidja“, izjavio je on.

Dodik je kazao i da je istorijski iskustvo Srba sa NATO-om negativno.

„U dva navrata veoma otvoreno je tukao naš narod, pobio mnoge civile i urušio našu snagu“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, NATO je bio „na strani muslimana i Hrvata, a protiv Srba“, koristeći i municiju sa osiromašenim uranijumom.

Dodik je zaključio da RS želi da gradi mir u BiH, u kojoj neće biti visokog predstavnika.

On je naveo da Srbi danas imaju „dve države – Srbiju i RS, koje funkcionišu kao deo regionalne, političke, bezbednosne i svake druge stabilnosti“.

„Želimo da doprinesmo stabilnosti. Naš cilj nije nikakav sukob, destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava…RS jeste zagledana u Srbiju i u ono što ona čini. Smatramo da je potrebno ne odreći se tog jedinstva“, istakao je Dodik.

Dodao je da će od naredne školske godine „udžbenici RS i Srbije imati isti sadržaj“, ocenivši da zajednička deklaracija RS i Srbije ne isključuje nikoga i predvidja formiranje nacionalnog savjeta za njeno provodjenje u kojem će biti predstavnici RS, Srbije, Srpske pravoslavne crkve i dijaspore.

Forumu srpske dijaspore u Banjaluci prisustvuj generalni sekretar Kabineta predsednika Srbije Nikola Selaković, predstavnici srpskih udruženja, humanitarnih udruženja i akademske zajednice iz 20 zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)