U trendu

Dodika ne bi začudilo da medjunarodna zajednica podrži formiranje 'Velike Albanije'

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da ga „ne bi začudilo“ da medjunarodna zajednica podrži Albance i u nameri da formiraju „Veliku Albaniju“.

„Postoji uverenje kod mnogih političara u regionu i Evropi da podrška Albancima, koja je data kroz rešavanje pitanja Kosova, pa i podrška koja je data Albancima u Makedoniji, govori o tome da postoji sklonost šire medjunarodne zajednice, pre svega, zapadnih zemalja da podrže Albance u svim njihovim zahtevima“, rekao je Dodik.

Istakao je da RS i dalje podržava politiku Srbije koja se odnosi na njen teritorijalni integritet, ističući da taj bosansko-hercegovački entitet smatra neprihvatljivim proglašenje nezavisnosti Kosova, što je potvrdjeno i činjenicom nepriznavanja te nezavisnosti.

„Naš stav je isključivo vezan za podršku teritorijalnom integritetu Srbije. Govori se o tome da se Albanija meša u teritorijalne interese drugih zemalja, i Albanci su naučeni da se na Balkanu tako ponašaju, što mi odbacujemo“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Komentarišući navode medija o pretenzijama za stvaranje „Velike Albanije“, predsednik RS je ocenio da biti za to ili protiv roga ne znači da se taj proces može i zaustaviti.

Dodik smatra da Albanci nameravaju da urade upravo tako nešto, dodavši da „ako je takva ideja došla od premijera Albanije ili samoproglašenog Kosova, onda je to daleko ozbiljnije od nekog neformalnog skupa istomišljenika“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar