Dodika ne interesuju odluke PIK-a

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak uveče da ga apsolutno ne interesuje ni Savet za sprovodjenje mira (PIK) u BIH, ni saopštenje Saveta o referendumu o Danu RS.

“U danu u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim PIK-om i njihovim saopštenjima”, rekao je Dodik za Srpsku novinsku agenciju (Srna), preneli su banjalučki mediji.

PIK je pozvao danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske i poručio da neće tolerisati kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući pokušaje otcepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIK-a, uz izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, navodi se da je Ustavom BiH “nesumnjivo utvrdjeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH”.

Banjalučki mediji preneli su i stav premijerke RS Željke Cvijanović koja je izjavila da niko ne može gradjanima RS oduzeti pravo da se na referendumu izjašnjavaju o pitanjima koja smatraju važnim za sebe ili za Republiku Srpsku.

Ona tvrdi da referendum o Danu RS nije u koliziji sa Ustavom i zakonom, te da RS zakazivanjem referenduma “ne krši Dejtonski sporazum niti prekraja granice”.

“Jednostavno smo odlučili da se od konstantnih napada i maltretiranja branimo demokratijom, pa ne razumemo zašto PIK preti”, rekla je Cvijanović.

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je odluka PIK-a očekivana, dodavši da je ta odluka i jednostrana.

Po njegovim rečima, PIK nikada nije osudio to što već više od deceniju i po u četiri kantona u Federaciji BiH nema Srba kao konstitutivnog naroda.

(Beta)

Ostavite komentar