U trendu

Dodiku upućen poziv za saslušanje

Predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku upućen je poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog u predmetu u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma o Danu republike, potvrdio je agenciji Beta portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

„Tačno je da je upućen poziv za saslušanje Dodiku“, rekao je Grubešić.

Upitan da li je poziv za saslušanje upućen samo Dodiku, a ne i drugim zvaničnicima RS koji bi mogli biti odgovorni zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma, Grubešić je odgovorio da je poziv za saslušanje upućen „samo Dodiku“.

Ranije danas iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je pre dvadeset dana formiran predmet u vezi sa neizvršavanjem odluke Ustavnog suda BiH o zabrani održavanja referendum o Danu RS.

„Prikuplja se odredjena dokumentacija i odredjene osobe biće pozvane u Tužilaštvo BiH“, navodi se u saopštenju.

Prema Krivičnom zakonu BiH neprovodjenje odluka Ustvanog suda BiH je krivično delo.

Ustavni sud BiH je 17. septembra doneo privremenu meru zabrane održavanja referenduma u Republici Srpskoj, ali su vlasti ovog bh. entiteta uprkos tome juče sprovele referendum.

Odluku o održavanju referenduma donela je Narodna skupština RS, a odluku o njegovom objavljivanju u Službenom glasniku potpisao je predsednik RS Milorad Dodik.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.