Dokumenta: Dan sećanja na sve žrtve

ZAGREB – Hrvatski Centar za suočavanje s prošlošću Dokumenta, nada se da će novi državni praznik, makar implicitno biti prihvaćen kao Dan sećanja na sve žrte Domovinskog rata, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost i ratnu sudbinu.

U saopštenju Dokumente se navodi da će taj datum ostati simboličan sa kojim mogu da se identifikuju svi građani predani ideji mira i vrednostima ustavno-pravnog poretka.

Povodom komemoracije u Vukovaru i zločina u Skrabrnji, iz Dokumente su izrazili pijetet prema žrtvama i zatražili efikasnije procesuiranje zločina.

Oni se nadaju da će ova vladina odluka o proglašenju 18. novembra državnim praznikom doprineti deeskalaciji nasilja u javnom prostoru i prestanku instrumentalizacije ratnih žrtava za dnevno-političke ciljeve pojedinih aktera.

Pozvali su na efikasnije procesuiranje zločina, podsećajući da su za ratne zločine u Vukovaru pred Tribunalom u Hagu osuđeni Mrkšić, Šljivančanin i Šešelj dok su postupci protiv Miloševića, Dokmanovića i Hadžića obustavljeni zbog njihove smrti.

„U Hrvatskoj je za zločine u Vukovaru, prema podacima Državnog tužilaštva, osuđeno više od 80 osoba, većinom u odsutnosti, a pred sudovima u Srbiji Tužilaštvo za ratne zločine podiglo je veći broj optužnica koje se odnose na zločine počinjene u Lovasu, Sotinu, Ovčari, Bogdanovcima i Vukovaru“, navodi se u saopštenju Dokumente.

Podseća se da je Tužilaštvo haškg tribunala teretil za zbog zločina u Škabrnji i Slobodana Miloševića, kao i Jovicu Stanišića i Franka Simatovića, bivše šefove Državne bezbednosti Srbije, protiv kojih je u toku ponovljeni postupak, sada pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove u Hagu.

Navode da suđenje Stanišiću i Simatoviću, osim što bi porodica žrtava mogla predstavljati oblik reparacije kroz krivičnu pravdu, važno je i zbog mogućnosti korigovanja „porazne činjenice da niko od pripadnika državnog vrha Srbije, uz izuzetak nižih komandanata JNA, nije osuđen za zločine na teritoriji Hrvatske.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.