U trendu

Dokumenta: Savet neće doprineti suočavanju s prošlosću

Centar za suočavanje s prošlošću iz Zagreba Dokumenta saopštio je da iako pozdravlja dijalog o prošlosti smatra da svrha Saveta za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima koji je osnovala hrvatska vlada nije kvalitetan doprinos suočavanju s prošlošću već njegovo dalje odlaganje.

„Osnivanje Saveta je važno za budućnost vlade Andreja Plenkovića, ali nema nikakvu vrednost za budućnost Hrvatske“, navodi se u saopštenju u kome se ocenjuje i da Savet ne može proizvesti sadržaj koji bi na kvalitetan i na celovit način adresirao sve otvorene sporove.

Centar je takođe pozvao hrvatsku Vladu da u okviru izvršnih ovlašćenja preuzme odgovornost za negativno društveno političko okruženje koje sve češće, kako navode u saopštenju, eskalira porastom nasilja, mržnje i netrpeljivosti na temelju rasne, etičke, verske, kulturne, rodne, seksualne orijentacije i političke pripadnosti.

Centar je saopštio da je hrvatska vlada osnovala Savet u trenutku u kojem, kako navode, očito više nije bilo moguće manevrisanje između pojedinih sukobljenih interpretacija prezasićenih ideološkim nabojem, a privremena rešenja koja regulišu društveni dijalog su izgubila svaku političku legitimnost i autoritet.

„To je pogubna posledica izbegavanja sistemskog rada na pitanjima politika istorije, tranzicijske pravde, dijaloga, ulaganja u razvijanje kulture pamćenja i obrazovanje za suočavanje s prošlošću, na koji organizacije civilnog društva upozoravaju već dugi niz godina“, navodi se u saopštenju.

Centar je ukazao da suočavanje s prošlošću obuhvata širok spektar aktivnosti, koje su usmerene ka utvrđivanju činjenica, približavanju pravdi, priznavanju patnje žrtava te oporavku povređenih, ugroženih grupa, ali i društva u celini, s kojim je Vlada do sada odbijala da se bavi.

Oni dodaju i da proces suočavanja s prošlošću počinje od trenutka prestanka nasilja i nije ograničen jednogodišnjim mandatom jer je za ostvarivanje punih stvaralačkih potencijala neophodno postupno prevladavanje traume na individualnom i društvenom, kao i političkom i institucionalnom nivou.

„Smatramo da pomanjkanje političke volje, licemerstvo i kukavičluk koji su na području suočavanja s prošlošću opterećivali sve dosadašnje vlade, ne bi smeli da spreče prikazivanje i problematiziranje nasilja u 20. veku utemeljeno na činjenicama. Osnivanje Saveta je važno za budućnost vlade Andreja Plenkovića, ali nema nikakvu vrednost za budućnost Hrvatske“, dodaje se u saopštenju.

Centar navodi da će s tim u vezi poslati otvoreno pismo hrvatskoj Vladi, Međunarodnom savezu za sećanje na holokaust kao i Evropskoj mreži institucija nadležnih za čuvanje dokumentacije bezbednosnih službi.

Vlada Hrvatske osnovala je u četvrtak Savet za suočavanje s posledicama vladavine nedemokratskih režima, a premijer Andrej Plenković smatra da će taj savet doprineti prevazilaženju društvenih podela i omogućiti da se svi akteri hrvatskog društva koncentršu na budućnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.