U trendu

Dominantna tema u hrvatskoj javnosti: „Superlativni Hrvati i velikosrpski vuk“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dalje je dominantna tema u hrvatskoj javnosti, analizama dominiraju emocije, a tek retki pozivaju na procene dometa njegove posete – kad se slegnu utisci, a po Vučićevom odlasku iz Zagreba.

Analitičar Slaven Letica misli da je dolazak predsednika Srbije u Zagreb dobra vest, ali i ukazuje da Hrvati, kao i drugi mali evropski narodi, imaju problem sa svojim „superlativnim građanima“, pod čim misli na sve one deklarisane kao velike ustaše ili velike partizane, velike komuniste ili velike antikomuniste, velike i najveće Jugoslovene ili Hrvate…

„Od trenutka kad je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović u službenu posetu Lijepoj Našoj pozvala srpskog predsednika Aleksandra Vučića, samozvani “superlativni hrvati“ na društvenim mrežama i na portalima specijalizovanim za – nazovimo to tako – “superlativno hrvatstvo“ počeli su vikati i bukati kako “Vučić nije dobrodašao u Hrvatsku““, napisao je Letica na svom Fejsbuk profilu.

Navodeći da lično ne deli to mišljenje, Letica je dodao:

„Možda je Vučić doista metaforički velikosrpski vuk, koji nam u posetu stiže zagrnut u jagnječu kožu, i možda nije promenio ćud, koju je javno pokazivao 90-tih godina prošog veka, kad je verbalno veliko-srbovao (to je precizniji opsi srži njegovog govora od “četnikovanja“) u Glini i Beogradu“.

Kakav god Vučić bio, međutim, on je, kaže Letica, u Hrvatsku došao kao predsednik susedne države s kojom Hrvatska ima mnoštvo nerešenih računa i problema, koje naprosto moramo početi rešavati.

„Baš zbog toga dolazak Vučića u Zagreb treba pozdraviti kao, nadamo se, prvi, simbolični i mali korak ka rešavanju tih nerešenih problema i neplaćenih računa“, naveo je.

Rezultati te posete mogu se, kaže, meriti nakon Vučićevog odlaska, a treba se nadati da će „uroditi nekim plodom, makar i vrlo malenim i skromnim”.

Analitičar Žarko Puhovski je za RTL ocenio da je predsednica Kolinda Grabar-Kitarović „nastupala potpuno preplašeno, panično“.

„Neko ko napiše na rukav “hrabrost“ liči na lošeg studenta ili studentkinju, koja ide na ispit, a nije sigurna da dovoljno zna i onda, kao, podržava samu sebe. Dakle, ona je pola dana mislila “što će mi reći Vučić“, a onda je drugih pola dana mislila što će reći Bujanec. I tu je onda nekako lepršala između. Sebe je dovela u poziciju da joj Vučić paternalistički kaže “dobra si, mala, nisam to od tebe očekivao, ali dobro si se držala““, smatra Puhovski.

Podsetio je da su u Zagrebu bile demonstracije i kada je dolazio bivši predsednik SAD-a Džordž Buš, i ne vidi problem u tome.

Ono što, dodao je, on vidi kao problem je jedna vrsta „patriotskog festivala“.

„HRT i N1 su se takmičili u patriotizmu. Svi portali, s delomično izuzetkom Jutarnjeg lista, su se takmičili u domoljublju, a niko nije postavio pitanje – ok, je li bilo kakvih greha na našoj strani? Kada se govori na kraju rata “Hrvatska je bila napadnuta“ i tu nema spora, Hrvatska je pobedila, nema spora, ali da su baš sve stvari na našoj strani bile čiste – ne bi se moglo ozbiljno govoriti“, zaključio je Žarko Puhovski.

Nekadašnja premijerka Jadranka Kosor smatra da je Vučić u Hrvatskoj „odradio sebi dobar PR posao“.

Vučiću je to, tvrdi, važno, jer želi pojačati tempo u pregovorima za ulazak u EU, odnosno ostaviti bolji utisak kao mirotvorac i kao čovek okrenut budućnosti.

Ponovila je da smatra da bi Vučić trebalo da se izvini zbog „velikosrpske ideje, zbog govora u Glini, zbog govora o potezu Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica kao crti od koje bi trebalo amputirati Hrvatsku“.

HDZ-ov saborski zastupnik i predsednik HVIDR-e Josip Đakić i penzionisani general Željko Sačić izjavili su da su zgroženi izjavom predsednice koja je učesnike protesta protiv posete Vučića nazvala „političkim marginalcima“.

Na večeri je, kažu opet govorila o protestima i izvinila se Vučiću i delegaciji Srbije ako su doživeli neku neugodnost.

„Nije joj to trebalo“, rekao je Đakić.

A jedan od organizatora protesta Sačić je na svom Fejsbuku zapitao:

„Predsednice, što Vam bi?! Pa Vi ste heroje iz Domovinskog rata, hrvatske heroje i ratnike, pravdoljubive i istinoljubive ljude, stradalnike i hrvatsku žrtvu grubo oklevetali, jer smo svi mi po Vama – marginalci s ruba političkog spektra i s ruba bilo kakvog razmišljanja. Pa kako Vas nije stid i sram?“.

(Tanjug)

2 komentara
  1. Anonimni

    treba tu jadnu zemlju zaobilaziti.genocidan i bolestan mali narod.

  2. Zoran Zemun

    Mislim da je dobro imati distancu sa tim „narodom“, korektni dobrosusedski odnosi, ali ne treba ici na njihovo more, ne treba kupovati njihovu robu, ne ici preko “ lepe njihove“..suziti te „dobrosusedske“ odnose na najmanju mogucu meru. Oni nas mrze na nacin koji je neponovljiv u istoriji covecanstva, Tamo je pre rata bilo vise od milion Srba sad ih nema ni 10.000 i opet nas blate. To je jedan genocidan narod, koji nam je zadao isto bola i tuge koliko i nacisti jevrejima. Nista im ne verujem i ne zelim nista da imam s tom bolesnom ruljom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike