U trendu

Dosta im je primitivizma: Drakonske kazne za golišave i pijane turiste u Crnoj Gori

U Hrvatskoj uveliko „udaraju po džepu“ turiste koji u kupaćim kostimima šetaju van plaža. U Crnoj Gori razmišljaju da uvedu sličan propis.

Budva bi u perspektivi mogla da krene stopama hrvatskog Hvara i počne novčano da kažnjava golišave turiste, dok bi po „džepu bili udareni“ i oni koji se pijani teturaju gradom i prenoće na otvorenom.

Na Hvaru se, na primer, šetnja u kupaćem kostimu van plaže kažnjava 600 evra, a 100 evra platiće one žene koje imaju samo gornji deo kostima, kao i muškarci koji se na ulicama nađu bez košulje ili majice.

Kazna od 700 evra predviđena je za svakog ko se na ulici nađe u pijanom stanju ili sa flašom u ruci.

Predsjednik Odbora udruženja turizma Privredne komore, Dragan Ivančević, daje „zeleno svetlo“ takvoj odluci, navodeći da bi se na taj način animirala bolja turistička klijentela.

– Cilj turističke privrede je eliminacija svih elementa primitivizma, odnosno onoga što ne korespondira mediteranskom mentalitetu. Na primer, šank na otvorenom stvara ogromnu buku, a samim tim takvo mesto okuplja ljude odevene tako da im nisu pokriveni intimni delovi tela – kaže.

Ni gradonačelnici crnogorskih primorskih opština – Budve, Kotora i Ulcinja, nemaju ništa protiv kaznene politike koja se odnosi na neprikladan dres kod van plaže, poput šetnje u kupaćem kostimu ulicama grada, čak je smatraju potencijalno korisnom.

Ipak, mišljenja su da takve odluke treba sprovoditi na nivou države, a ne na lokalnom nivou, prenosi Mondo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)