U trendu

DPS: Srbi u Crnoj Gori nisu ugroženi

PODGORICA – Demokratska partija socijalista, crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, odbacila je danas, kako navodi, neutemeljene tvrdnje o ugroženosti Srba u Crnoj Gori.

Reagujući na izjavu generalnog sekretara Nikole Selakovića, u saoštenju DPS dostavljenom Tanjugu, navodi se da izjave o tome da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvek imala srpski identitet, ukazuju da „pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i SPC, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke“.

Pritom, kažu, ne vodeći računa o potencijalnim posledicama ovakvog tumačenja istorije i međunarodnog prava.

„Upravo, imajući u vidu sveže sećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnih prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima na ovim prostorima. I u tim vremenima Crna Gora je uspjela da očuva mir i multietnički sklad, i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija“, piše u saopštenju DPS.

Oni kažu da je današnja Crna Gora međunarodno priznata građanska država koja svoje zakone donosi u skladu sa važećim međunarodnim standardima i u najboljem interesu svih svojih građana, smatrajući da je multikonfesionalnost jedna od najvećih vrijednosti našeg društva.

„Zato odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC u našoj državi, na koje nasedaju, ili ih svesno ili nesvesno podstiču i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije“, saopšteno je iz DPS.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike