DPS tvrdi da je narod na ulice izveo Krivokapić

PODGORICA – Najava vlade da će izmeniti odluku o kriterijuma za sticanje crnogorsog državljanstvo i tim povodom organizovani protest tzv. crnogorskih patriota ispred zgrade vlade dodatno je podiglo tenzije na crnogorskoj političkoj sceni.

Protest je organizovan na poziv Patriotsko-komitskog saveza, bliskog najuticajnijem DPS-u Mila Đukanovića, uz dimne bombe, bakljadu i pesme hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona, poznatog po favorizovanju ustaštva.

Protestanti su skandirali: „Idaja, izdaja“, „Nije ovo srpsko leglo, već je ovo Montenegro“, „Nikad neće Crna Gora bit’ obala srpskog mora“, „Kosovo je pored Srbije“, „Branićemo ovih dana Crnu Goru od dušmana“, „Imala je Ura rašta, izdaja se ne oprašta“, „Zdravlo, četniku“.

Kako je prenela podgorička Pobjeda imali su poruku i za Popovića:“Samo reci, lećećemo kao meci“.

Policija je pozvala građane da se raziđu u roku od dva sata jer, kako su objasnilu, skup nije u skladu sa merama. U suprotnom su zapretili hapšenjem.

Protest tzv. crnogorskih patriota je održan uprkos tome što odluka o kriterijumima za sticanje državljanstva nije bila na dnevnom redu današnje sednice.

Predsednik Milo Đukanović se nije oglasio ovim ovodom, a njegova DPS tvrdi da je „narod na ulice izveo Krivokapić i njegovi ministri“.

„Pokušaj Zdravka Krivokapića da po svaku cenu zadrži poziciju premijera, tako što će neustavnim zakonskim rešenjima kojima se destabilizuje država i izazivaju podele u društvu, podilaziti Demokratskom frontu, koji ga javno ponižava i preti njegovom smenom, je za svako žaljenje“, navodi se u saopštenju DPS, koje je potpisao portparol Miloš Nikolić.

Kako je navedeno u saoštenju, tako tumače i optužbe koje je Krivokapić uputio na račun DPS-a i njenog predsednika, jer nije narod na ulice izveo predsednik Đukanović – već upravo premijer i njegovi ministri, svojim skandaloznim i netransparentnim radom i odlukama.

„Ovu Krivokapićevu optužbu, shvatamo i kao deo svojevrsne samoprojekcije, jer upravo je on postao premijer na talasima organizovanih protesta, kojima su se rušile legitimne institucije, pod izgovorom promene Zakona o slobodi veroispovesti. Uostalom, Krivokapiću bi bolje bilo da se ne bavi zamjenom teza, i pokušajem skidanja odgovornosti, već da se što pre utvrdi ko su njegovi službenici koji danas po ulicama automobilima gaze građane i objasni se javnosti da li je to metoda kojim će se ubuduće Vlada Crne Gore obračunavati sa neistomišljenicima“, navodi se u saopštenju.

Iako se iz snimka koji je objavio portal Vijesti jasno vidi da je grupa građana zaustavila službeni automobil vlade na izlazu iz Nikšića, u kojem je bila ćerka premijera, opozicija to negira i tvrdi da se automobil vlade zalete u masu pri čemu su dvojica iz grupe komita odbačena na kolovoz.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.