U trendu

Dragan Vasiljković u splitskom zatvoru

Jedan od vođa srpskih paravojnih formacija tokom rata u Hrvatskoj, Dragan Vasiljković, poznat i kao kapetan Dragan, stigao je oko 15 časova u splitski zatvor na Bilicama, javili su lokalni mediji.

Vasiljković je iz Zagreba, gde je prethodno doputovao avionom oko 11.30, u štićenoj koloni vozila prebačen u Split budući da splitsko tužilaštvo protiv njega vodi istragu zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika i civila u Kninu 1991. i 1992, kao i za učešće u napadu i razaranju nekoliko sela na Baniji 1993.

Vasiljković je u sredu ujutro u Sidneju u Australiji predat hrvatskoj policiji pod čijom je pratnjom avionom prebačen u Hrvatsku.

Zagreb je zahtev za Vasiljkovićevo izručenje Australiji uputio još 2006.

Splitski advokat Darko Stanić, koji je dodeljen Vasiljkoviću kao branilac po službenoj dužnosti, izjavio je ranije danas novinarima da očekuje da bi sutra trebalo da se sretne s Vasiljkovićem. Prema njegovim rečima, u roku od 16 časova treba da bude osigurano njegovo prvo ispitivanje. Tek posle toga, objasnio je advokat, sledi eventualni predlog za određivanje istražnog zatvora.

Stanić je rekao da očekuje da će optužnica protiv Vasiljkovića biti podiguta odmah pošto ga ispitaju tužitelji budući da je bilo dovoljno vremena da se prikupi sav dokazni materijal.

Lokalni mediji navode da će Vasiljković najverovatnije imati svog izabranog advokata, ali se još ne zna ko bi to mogao da bude.

Zbog osetljivosti slučaja, Vasiljković će, kako je navela agencija Hina, u splitskom zatvoru biti smešten u posebno zatvorsko odeljenje i biće daleko od ostalih zatvorenika koje neće susretati.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić odbacio je danas optužbe iz Beograda da Vasiljković u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje i ocenio neprimerenim da zemlja koja još nije ispunila minimalne uslove da počne pregovore s EU komentariše hrvatsko pravosuđe.

Vasiljković, koji je državljanin Australije i Srbije, od početka negira sve optužbe. Do hapšenja je živeo u Pertu pod imenom Daniel Sneden i radio je kao trener golfa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.