U trendu

Drugi forum Jadransko-jonske strategije od sutra u Janjini

Drugi forum Strategije EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) biće održan u sredu i četvrtak, 11. i 12. maja u grčkom gradu Janjina, a domaćin brojnim delegacijama biće evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos.

Prema najavama organizatora, ministri i dugi predstavnici država članica Strategije i Evropske komisije, razmatraće sa predstavnicima nevladinog sektora, privrede i akademske javnosti dosadašnje ispunjenje planova, razmeniti ideje i razmotriti nove predloge projekata u okviru ovog regiona.

Fokus će biti na prvom tematskom stubu Strategije EU za Jadransko-jonski region, takozvanom „plavom rastu“ čiji je cilj dugoročni razvoj potencijala evropskih mora i priobalja, kao i na njegovoj povezanosti sa drugim stubovima Strategije koji se odnose na povezivanje regiona, kvalitet životne sredine i održivi turizam.

U Janjini će biti razmatrano i koliko je uradjeno od prošlogodišnjeg sastanka Ministarskog saveta Jadransko-jonske inicijative i ministara zemalja članica Strategije u Dubrovniku, kada je usvojena Deklaracija u kojoj se ukazuje na značaj učešća zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u EU u toj makro-regionalnoj strategiji u pravcu dinamizacije procesa evrointegracija.

Ova Strategija Evropske unije, jedna od četiri, usvojena je na medjunarodnoj konferenciji krajem 2014. godine u Briselu, tokom italijanskog predsedavanja EU. Čine je članice Jadransko-jonske inicijative: Albanija, BiH, Hrvatska, Grčka, Italija, Slovenija, Crna Gora i Srbija.

Kao i u Inicijativi geografski princip je uzet kao osnov za članstvo – države koje izlaze na Jadransko ili na Jonsko more. Srbija je postala članica kao pravna naslednica državne zajednice SCG.

Zajedno sa Italijom, Srbija je koordinator drugog stuba Strategije – „povezivanje regiona“, a odnosi se na saobraćaj i energetiku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.