U trendu

Državni vrh HR sa Čovićem o posledicama izbor u BIH

ZAGREB – Državni vrh Hrvatske i odlazeći hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ BiH, Dragan Čović zajednički su danas konstatovali da je senku na izborni proces bacila činjenica da su još jednom svesno iskorišćene neustavne odredbe izbornog zakona protiv suverenog prava hrvatskog naroda na slobodan politički izbor.

Hrvatski državni vrh i Čović su razgovarali o odnosima dveju zemalja, političkim prilikama u BiH nakon opštih izbora i perspektive njenog evro-atlantskog puta.

Čović je poražen na opštim izborima za člana iz reda hrvatskog naroda u Predsedništvu BiH od kandidata Željka Komšića, koji je izabran zahvaljujući glasovima Bošnjaka.

Čović je na navedene teme razgovarao sa predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, predsednikom zlade Andrejem Plenkovićem, predsednikom Sabora Goranom Jandrokovićem i ministarkom spoljnih i evropskih poslova i potpredsednicom vlade Marijom Pejčinović Burić.

Sagovornici su jednoglasno utvrdili da su izmene izbornog zakona, a u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, od ključnog značaja za demokratsku stabilnost u narednome razdoblju.

Izmene izbornog zakonodavstva, navodi se, moraju obezbediti autonoman izbor, ravnopravno i legitimno predstavljanje i Hrvata kao konstitutivnog naroda.

“Hrvatska će nastaviti da pruža bezrezervnu podršku legitimnim zahtevima hrvatskog naroda za ravnopravnost u kontekstu izmena izbornog zakona, ali i prava na potpuno političko učešće i suodlučivanje na svim nivoima vlasti u BiH kako je definisano ustavom i njegovim osnovnim principima principima“, stoji u saopštenju, preneli su hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.