U trendu

Duraković se pismom oprostio od funkcije načelnika Srebrenice

Dosadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković izrazio je spremnost da pruži maksimalnu podršku da se sačuva mir u Srebrenici i da se da šansa Bošnjacima i Srbima za nastavak života u tom gradu.

U pismu koje su objavili bh. mediji, Duraković je zahvalio svim gradjanima Srebrenice, povratnicima i izbeglicama u zemlji i inostranstvu, koji su ispunili svoju gradjansku dužnost i glasali na lokalnim izborima 2. oktobra.

On je zahvalio svima koji su radili na mobilizaciji glasača i na zajedničkoj izbornoj kampanji.

Duraković je zahvalio i svim posmatračima, članovima biračkih odbora i članovima izborne komisije koji su se, kako je naveo, nastojali izboriti s izbornim prevarama, političkim pritiscima, te koji su nosili odgovornost provodjenja izbornog procesa u Srebrenici.

„Znamo da smo pokradeni u Srebrenici, jer su svi videli autobuse iz Srbije u kojima su opet došli oni neki drugi da donose odluke o onima koji žive tu. Znam da su se mesecima unapred pripremali glasovi putem pošte koji su došli iz Srbije“, naveo je Duraković.

On je podsetio da se žalio na izborni proces u Srebrenici, naglašavajući da čeka da Ustavni sud donese konačnu odluku o njegovim žalbama.

Duraković tvrdi da se na izborima „učinilo što se moglo, da su udvostručili izlaznost glasača putem pošte i povećali broj onih koji su glasali kao raseljene osobe, ali da su neke stvari jednostavno iznad politike“.

On je istakao da za gubitak izbora „ne krivi nikoga od Srebreničana, koji su preživeli genocid, ko nije mogao izaći na izbore, jer je bio daleko ili nije stigao izvaditi dokumenta ili mu glasački listići nisu stigli ili su mu poništili ličnu kartu“.

„Krivim neke druge. Ne samo naše dušmane i one koji i danas slede politiku koja je u smrt poslala više od osam hiljada Bošnjaka u julu 1995. godine. Ne samo medjunarodnu zajednicu, koja je u tišini posmatrala i rat i genocid, i sve ono što se dogadja našoj napaćenoj zemlji od Dejtona do danas“, naveo je Duraković.

On je naveo da ne krivi „samo ni one koji su izneverili poverenje naroda, koji su godinama živeli od Srebrenice, a nisu živeli u Srebrenici“, dodao je on.

„Krivim nas, koji smo nastojali da uradimo sve, koji smo predvodili ovu borbu, koji smo u nju krenuli tiho se plašeći da će jednog dana ovakav ishod izbora doći, što nismo uradili još, jer smo jedini mi oni koji nisu odustali od naše Srebrenice“, naglasio je Duraković.

On se na kraju zaklinje da će čuvati Potočare, povratnike Bošnjake po selima istočne Bosne i da će biti sa svojim narodom, sve dok njegovog naroda bude na tim prostorima.

Na lokalnim izborima 2. oktobra bošnjački kandidat Ćamil Duraković uzgubio je trku za načelnika od zajedničkog kandidata srpskih stranaka Mladena Grujičića.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.