U trendu

Duško Marković: Ruske sankcije na vino zbog članstva u NATO

Premijer Crne Gore Duško Marković je danas ocenio da je odluka vlasti Rusije da zabrane uvoz crnogorskog vina politički motivisana zbog odluke Crne Gore da se pridruži savezu NATO.

Crnogorske „Plantaže“, izvoznik vina u Rusiju, odbacile su kao netačne navode sanitarnih vlasti Rusije da je u vinu tog proizvodjača nedozvoljena količina pesticida i plastike zbog čega je zabranjen uvoz.

Ruska federalna služba za sanitarni nadzor, „Rospotrebnadzor“, saopštila je ranije da je ove godine u 24 pošiljke „Plantaža“ kontrolom otkrila pesticide i plastiku, zbog čega su s tržišta proizvodi koji ne odgovaraju standardima povučeni, a predmet je predat sudu.

Ruske vlasti tvrde da, uprkos upozorenjima, crnogorsko preduzeće „13. jul“ nije dostavilo informacije da je eliminisalo nedostatke, zbog čega je 26. aprila obustavljen uvoz alkoholnih pića „Plantaža“ u Rusiju.

Direktor tog crnogorskog državnog prozvodjača i izvoznika vina Milan Milutinović je na vanrednoj konferenciji za medije saopštio da „nisu tačni podaci“ sanitarnih vlasti Rusije, te da su „Plantaže“ uzorke izvezenih serija „slale na proveru u tri sertifikovane laboratorije čiji su nalazi pokazali da spornih sastojaka nema, ili su u sto puta manjem procentu u odnosu na one koje je objavila“ ruska služba.

Po njegovim rečima, odluka Rusije će naneti veliku štetu kompaniji koja petinu svog izvoza plasira na tržište Rusije, gde su „Plantaže“ u proteklih pet godina prodale 10 miliona flaširanih proizvoda.

„Mnogo veća šteta naneta je našem brendu zbog ovakvih optužbi. Mi izvozimo u 42 zemlje sveta, neke od njih imaju najstrože kriterijume kvaliteta i nikada nismo imali ovakvih problema“, dodao je Milutinović.

Crna Gora se 2014. godine pridružila sankcijama EU protiv Rusije, zbog krize u Ukrajini. Rusija je protiv Crne Gore uvela kontra-mere, ali je vino ostalo na listi proizvoda koji nisu bili pod ruskim embargom.

Po oceni crnogorskog premijera Markovića, „jasno je da je odluka u kontekstu NATO članstva“.

On je poručio ruskim gradjanima da su „neodgovornošću politike“ njihovih vlasti, „izgubili priliku da konzumiraju najbolja vina“.

Skupština Crne Gore će u petak na Cetinju potvrditi Protokol o članstvu u Severnoatlanskom savezu.

Uoči te odluke pojačana je kampanja medija iz Rusije kojim odvraćaju ruske turiste da dolaze u Crnu Goru, predstavljajući je kao nebezbednu.

Takva kampanja, medjutim za sada ne daje rezultate , jer je po podacima Turističke organizacije Rusije, prodaja aranžmana za Crnu Goru povećana za dva do tri puta u odnosu na prošlu godinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar