U trendu

Dvojica pokušala da ukradu avion u Bihaću

Dvojica Belgijanaca, starosti 28 i 31 godinu pokušali su u ponedeljak da ukradu devastirani avion, koji se nalazi na lokaciji bivšeg vojnog aerodroma u Željavi, poznatiji kao Bihaćki aerodrom, koji se nalazi na granici Hrvatske i BiH, ali su ih u tome sprečili policajci iz Korenice.

Avion se nalazi u vojnu bazu bivše JNA, u sklopu tadašnjeg aerodroma Bihać.

Kako je potvrdila portparolka PU ličko-senjske Maja Brozičević, ostaci navedenoga kompleksa dostupni su raznim osobama, a policajci policijske stanice Korenica povremeno obavljaju patrole na toj lokaciji.

Avion s kojeg su Belgijanci skidali metalnu galanteriju i preostale sklopove iz unutrašnjosti potiče još iz Drugog svetskog rata. Radi se o Douglasu C-47 „Dakota“, koji je služio i kao trofejni avion.

Nakon prestanka ratnih dešavanja u Hrvatskoj, Ministarstvo odbrane Hrvatske je taj devastirani kompleks proglasio neperspektivnim, pa je on godinama, uprkos opasnostima od mina i otrovnim materijalima u okolini, bio meta sakupljača sekundarne sirovine ili kolekcionara ratnih suvenira, kao što je verovatno slučaj s ovim uhvaćenim lopovima, prenosi Jutarnji list.

Protiv Belgijanaca uhvaćenih u pokušaju krađe biće podnesena krivična prijava državnom tužilaštvu.

Aerodrom Željava, poznatiji i kao bihaćki aerodrom, nalazi se na granici BiH i Hrvatske.

Jedna trećina je na teritoriji BiH dok su dve trećine u Hrvatskoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.