U trendu

Džaferi danas preuzima „ključeve“ Sobranja?

Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM izabran za predsednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, najavljuje da bi danas mogao da preuzme ključeve predsedničkog kabineta, pišu makedonski mediji.

„Džaferi, osokoljen podrškom SAD, najavljuje da će od danas početi da obavlja funkciju predsednika Sobranja. On najavljuje da će preuzeti stolicu od Trajka Veljanoskog i dodaje da je to uskladu sa Poslovnikom“, piše „Telegraf.mk“

„Telergraf“, međutim, navodi da za danas nije zakazana plenarna sednica u parlamentu, i da će Džaferi najverovatnije samoinicijativno doći po „ključeve“ predsedničkog kabineta.

Makedonski list piše da se u Sobranju očekuje „uzbudljiv dan i da lako može da se desi da se ponove nasilne scene od prošle nedelje“.

Džaferi je juče najavio za danas novu sednicu najvišeg zakodavnog tela u svojoj prvoj izjavi od 27. aprila, kada je posle završetka sednice Sobranja izabran glasovima parlamentarne većine. VMRO-DPMNE smatra da je njegov izbog nelegalan jer je izvršen mimo procedure.

To je rezultiralo neredima u samom parlamentu, kada su predstavnici Građanske inicijativa „Za jedinstvenu Makedoniju“ upali u zgradu Sobranja.

On je inače u intervjuu za HRT rekao i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov parlamentarnoj većini mora poveriti mandat za sastavljanje vlade, a da će, ako to ne bude učinio za 10 dana – počiniti krivično delo.

U Skoplju je juče boravio zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji, a lider albanske stranke DUI Ali Ahmeti je posle sastanka s njim, navodecvhi da prenosi poruku američkog funkcionera, istakao da Makedonija treba da prihvati realnost, a to je izbor Džaferija kojeg treba da podrže i oni koji ga osporavaju zato što je njegov izbor obavljen na legalan i legitiman način.

Ji je juče pozvao lidere partija i poslanike u Sobranju da dozvole rad novoj parlamentarnoj većini, koja treba da predloži novu vladu i vladin program.

O svemu tome, prema njegovim rečima, treba raspravljati u Sobranju.

„Žalosno je što politički lideri u Makedoniji ne mogu da formiraju Vladu zasnovanu na rezultatima decembarskih izbora, koje međunarodna zajednica smatra kredibilnim i ishodom koji su prihvatile sve političke partije u Makedoniji“, rekao je Ji.

Kako je dodao, još je žalosniji i zabrinjavajući incident koji se dogodio u parlamentu prošlog četvrtka, kada su poslanici bili nasilni zbog izbora novog predsednika parlamenta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike