Džaferi počeo vodjenje sednice Sobranja Makedonije na albanskom

Predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi je danas vodjenje svoje prve sednice počeo pozdravnim obraćanjem na abanskom jeziku.

Džaferi, prvi Albanac na čelu Sobranja Republike Makedonije, nakon kratkog uvoda na maternjem albanskom prešao je na makedonski i najavio da će plenarne sednice parlamenta voditi na makedonskom jeziku.

Primedbe na pozdravno obraćanje Džaferija na albanskom izneo je poslanik opozicione VMRO DPMNE Antonijo Milošoski, navodeći da po zakonu na svom jeziku mogu da se obraćaju poslanici, ali ne i da se vodi plenarna sednica.  

Milošoski i drugi poslanik VMRO DPMNE Ilija Dimovski su sa govornice poručili da ga ne priznaju kao predsednika parlamenta, već samo kao kolegu poslanika, na šta je Džaferi odgovorio da će onda sa njima komunicirati na albanskom.

„Ako mi se obraćate kao poslaniku, u tom slučaju, prema Zakonu o jezicima, imama pravo da koristim svoj maternji jezik“, rekao je Džaferi.

Nakon nekoliko proceduralnih zabeleški poslanika počela je plenarna sednica na kojoj bi trebalo da bude izabrana koaliciona vlada SDSM i dve albanske partije, DUI i Alijanse za Albance.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike