U trendu

Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, VMRO DPMNE blokira kabinet

Novozabrani predsednik Sobranja Makedonije Talat Džaferi zatražio je danas pismeno od generalnog sekretara parlamenta da skupštinska administracija omogući da to zakonodavno telo počne ponovo da funcioniše predvodjeno novim predsednikom.

Istovremeno dok Džaferi pokušava da preuzme vlast u Sobranju, kako su javili neki mediji, a poslanici VMRO DPMNE, koji osporavaju izbor poslanika DUI Talata Džaferija, kojeg je postavila parlamentarna većina okupili su se u kabinetu predsednika Sobranja, zajedno sa predsedavajućim konstitutivne sednice Trajkom Veljanvskim.

Poslanik VMRO DPMNE Antonio Milošoski je preko svog Fejsbuk profila poručio da Makedoniji „nije potreban nelegalni predsednik Sobranja, nelegalna vlada i stvaranje paralelnih institucije, koje mogu da izazovu štetne ne nepopravljive posledice“.

Visoki funcioner VMRO DPMNE je objavio i fotografiju svih poslanika te stranke u kabinetu predsednika Sobranja.

Poslanik i visoki funcioner DUI Artan Grubi je izjavio da nisu tačne informacije koje su objavili pojedini mediji, da poslanici VMRO DPMNE „živim štitom ne dozvoljavaju novom skupštinskom spikeru da udje u svoj kabinet“, preneo je Radio Slobodna Evropa na makedonskom.

Grubi je istakao da poslanici parlamantarne većine, zajedno sa predsednikom Talatom Džaferijem, obavljaju svoje administrativne obaveze.

„Da bi se Sobranje vratilo u funkciju, gospodin Džaferi je u normalnoj radnoj atmosferi, dao potrebna adminstrativna uputstva“, rekao je Grubi.

Kabinet predsednika Sobranja je u delu parlamenta u koji novinari nemaju pristup.

Novi predsednik Sobranja Talat Džaferi je jutros došao na posao u parlament, nakon što je juče, posle prvog zvaničnog sastanka na toj funkciji sa visokim funcionerom Stejt departnenta Hojt Brajan Jiem, rekao da će već u utorak pokušati da Sobranje „stavi u funkciju normalnog rada“.  

Predsedavajući konstitutivnom sednicom Sobranja Trajko Veljanvski je, u subotu, rekao da Džaferi nije izabran na legitiman način i najavio da će zakaati nastavak sednice „čim proradi oštećena oprema“. 

U zgradi makedonskog parlameta još su vidljivi tragovi krvi i polomljenog stakla u nasilju u četvrtak 27. aprila, kada su brojne pristalice VMRO DPMNE upale u Sobranje nakon što je parlamentarna većina koju sačinavaju SDSM i albanske partije DUI, Besa i Alijansa za Albance izglasali Džaferija za predsedika parlamenta uz suprotstavljanje poslanika pojedinačno najbrojnije partije VMRO DPMNE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.