U trendu

Džaferović će se zalagati za politiku „ekvidistance“

SARAJEVO – BiH će graditi odnose sa susedima po principu međusobnog uvažavanja, poštovanja i reciprociteta, kaže u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu Šefik Džaferović, novoizabrani član Predsedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

„Treba da ostavimo po strani neprijateljsku retoriku, da skinemo sa dnevnog reda bilo kakve destrukcije ili destruktivne aktivnosti prema BiH, a onda da se bavimo kokretnim pitanjima“, kaže Džaferović.

Kada su u pitanju evropske integracije smatra da su odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije prioritet, i da nakon toga treba da usledi period implementacije evropskih preporuka i njihovu implementaciju u program vlade.

Džaferović smatra da je prioritet na političkoj sceni BiH uspostavljanje stabilne parlamentarne većine na svim nivoima vlasti koja će omogućiti svim vladama da normalno rade i koje će biti sastavljene od političkih stranaka koje imaju kapacitet da tu parlamentarnu većinu uspostavljaju kako na državnom, tako i na entitetskim i kantonalnim nivoima.

„Kada je NATO integracija u pitanju treba odmah da se utvrdi šta je to što BiH treba da uradi kako bi se kraja ove godine dobio prvi godišnji nacionalni plan za aktivaciju akcionog plana za učlanjenje“, dodaje Džaferović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.