U trendu

Džaferović: Hrvatska se grubo meša u unutrašnja pitanja BiH

Sabor Hrvatske se Deklaracijom o položaju hrvatskog naroda u BiH grubo meša u unutrašnja pitanja BIH i iskazuje nepoštovanje suvereniteta i teritorijalnog intergriteta Bosne i Hercegovine, upozorio je bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović.

Hrvatski sabor je danas većinom glasova usvojio Deklaraciju o položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini, što je izazvalo reakcije ne samo u BiH, već i u samoj Hrvatskoj.

„Kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, Hrvatska je dužna u potpunosti poštovati suverenitet i teritorijalni integritet BiH i uzdržati se od bilo kakvih akcija koje bi dovele u pitanje te vrednosti“, naveo je Džaferović u saopštenju komentarišući izglasavanje Deklaracije Sabora o položaju hrvatskog naroda u BiH.

Usvajanjem Deklaracije kojom se tretiraju pitanja izmena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, vlast Hrvatske krši obaveze koje je preuzela potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, dodao je on.

Bošnjački član Predsedništva BiH je naglasio da BiH poštuje suverenitet Hrvatske, kao i pravo njenog Sabora da uredjuje unutrašnja pitanja Hrvatske, i BIH se ne meša u ta pitanja, ali očekuje jednak odnos hrvatskih vlasti prema BiH.

„Institucije Hrvatske ne mogu rešavati unutrašnje odnose u BiH. Institucije Bosne i Hercegovine će rešavati samostalno i suvereno sva pitanja unutrašnjeg uredjenja BiH“, istakao je Džaferović.

On je pozvao zvaničnike Hrvatske da „dobro promisle o svom odnosu prema Bosni i Hercegovini“.

„Ako se nastavi ovakav trend mešanja u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine i trend izbegavanja rešavanja otvorenih pitanja, kao što su granica, imovina i druga, neminovno će doći do udaljavanja u odnosima. To bi bilo protivno interesima obe države“, upozorio je Džaferović.

Kako je ranije preneto iz Zagreba, o tekstu Deklaracije nije postignuta saglasnost vlasti i opozicije. Dok poslanici vladajuće većine ističu da je cilj dokumenta jačanje položaj Hrvata u BiH, opozicione stranke levog centra oštro su ga kritikovale smatrajući ga grubim zadiranjem u unutrašnja pitanja susedne države.

Opozicija takodje ocenjuje da je Hrvatska demokratska zajednica predložila deklaraciju samo zato što Dragan Čović iz HDZ-a nije izabran za člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

S druge strane, poslanici desnih opozicionih stranaka Hrvatske su kritikovali Deklaraciju, smatrajući da je preblaga i da treba preduzeti konkretnije mere za zaštitu hrvatskog naroda u BIH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar