U trendu

Džihadista ima i na Balkanu

Albanski premijer Edi Rama izjavio je da bi izbeglička kriza preko „zapadnobalkanskog puta“ mogla zahvatiti i Albaniju i upozorio da u Albaniji, na Kosovu, u Makedoniji i na jugu Srbije ima više stotina islamskih ekstremista protiv kojih se tamošnje vlasti bore.

„Povezanost džihadističkih mreža daleko je efikasnija nego povezanost evropskih zemalja“ koje nastoje da ih unište, rekao je Rama za francuski list Mond.

Na pitanje Monda koliko su islamski džihadisti rasprostranjeni u Albaniji, predsednik albanske vlade je odgovorio da „kao i drugde ima ekstremista“ protiv kojih se država bori i dodao da se procenjuje da ih je „nekoliko stotina u Albaniji, na Kosovu, Makedoniji i na jugu Srbije“.

Rama je naveo da „muslimanske zajednice Albanije, Kosova, Makedonije i juga Srbije ostaju privržene evropskom i demokratskom poimanju islama, što ih čini otpornim na džihadistička iskušenja i propagandu“.

Podvukao je, medjutim,  da se lokalne vlasti bore protiv islamskih džihadista i da je „evropska saradnja na terenu nužna za slamanje veoma povezanih mreža džihadističke propagande i privlačenja pristalica“.

„A ta povezanost je“, rekao je Rama, „mnogo efikasnija nego veze medju obaveštajnim službama evropskih zemalja“.

Na pitanje da li strahuje da će se „druga evropska kriza, a to je ‘zapadnobalkanski put’ izbeglica“ proširiti i na njegovu zemlju, predsednik vlade Albanije uzvratio je da je to moguće uz ocenu da je „ta kriza drugi vid i izraz krhkosti Evrope“.

„Ono što danas vidimo moglo je biti sprečeno da nismo dozvolili da se zaoštri kriza u Siriji“, naveo je Rama i ocenio da nacionalni egoizmi koče akcije u opštem interesu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.