U trendu

Edi Rama: 13. oktobar običan dan

TIRANA – Albanski premijer Edi Rama je povodom predloga predsednika Iljira Mete, da opšti izbori u Albaniji budu odrzani 13. oktobra, rekao da je taj datum za njega „jedan običan nedeljni dan“.

„To je običan nedeljni dan kao i svi drugi“, rekao je Rama, preneo je makedonski portal A1on na albanskom jeziku.

Rama je dodao da su izbori već održani 30. juna.

„Imamo izazov sa problemima zemlje i građana, naš izazov nisu unutrašnji problemi vanparlamentarne opozicije i predsednika. Za mene je 13. oktobar isto kao i 12. oktobar, kao i 6. novembar… Možda taj datum pada u nedelju, ali je to nedelja kao i svaka druga“, rekao je Rama.

On je istakao da je njegova stranka apsolutno raspoložena za dijalog kako sa parlamentarnom, tako i sa vanparlamentarnom opozicijom, ali kada je reč o Ustavu, legitimitetu i mandatu vlade neće, kaže, diskutovati ni sa jednom stranom.

Predsednik Albanije Iljir Meta uputio je juče poziv svim političkim partijama za prevazilaženje političke krize dodajući da svi treba da shvate da ne treba da se kreću na dve suprotne staze jer tako se neće nikada susresti, te da postoji opasnost da na jeseni ta zemlja nazaduje u procesu integracije.

On je takođe naveo da su 17. i 18. oktobar važni datumi za Albaniju kada će Savet Evropske unije odlučivati o početku pregovora, te je zato pozvao dve najveće stranke u toj zemlji da omoguće građanima da izađu na tzv. trojne izbore, na lokalnom, centralnom i predsedničkom nivou i ostvare pravo glasa na, kako je rekao, miran, civilizovan i demokratski način.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.