U trendu

EK: ALB ispunila zahteve Saveta EU, želimo pregovore i sa SM

BRISEL, 6. maja ( Tanjug) – Portparolka Evropske komisije Ana Pisonoro kaže da je pozicija komisije ”jasna i nepromenjena” kada je reč o ispunjenosti uslova i održavanja prvih međuvladinih konferencija sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

”Naš stav je da su obe zemlje ispunile uslove i da bismo voleli da vidimo da se prve međuvaldine konferencije održe što je pre moguće”, kaže Pisonero.

Povodom izjave komesara za proširenje Olivera Varhejia da je moguć i scenario ”odvajanja” početka pristupnih pregovora Albanije i Severne Makedonije, u Komisiji naglašavaju da je na zemljama članicama tj. Savetu EU da postigne dogovor o pregovaračkim okvirima za Tiranu i Skoplje.

”Savet EU u martu 2020. je dogovorio otvaranje pristupnih pregovora sa obe države i naveo specifične uslove za Albaniju koje je zemlja ispunila. Mi smo spremni da o tome izvestimo Savet EU pre nego što se bude odlučivalo o pregovaračkim okvirima”, kaže Pisonero.

Iako su početkom 2020. zemlje članice EU podržale otvaranje pristupnih pregovora i sa Albanijom i sa Severnom Makedonijom, Bugarska je tokom godine blokirala pregovarački okvir za Severnu Makedoniju zbog optužbi za ”lažni identite Makedonije”.

Do ovoga trenutka nije postignut dogovor između Brisela, Sofije i Skoplja, a blokada Severene Makdonije je posredno blokirala i usvajanje pregovaračkog okvira za Albaniju, ali i usvajanje godišnjih zaključaka Saveta EU o Zapadnom Balkanu.

Portugalija kao zemlja predsedavajuća Savetom EU, najavila je da je planirano da se u junu održe i četiri međuvladine konferencije sa Srbijom i Crnom Gorom kao zemljama koje već pregovaraju o članstvu i po prvi put sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.