U trendu

EK: Odluka Austrije u skladu sa pravilima i privremena

Evropska komisija danas je saopštila da su je austrijske vlasti obavestile o odluci da od 16. septembra privremeno ponovo uvedu kontrolu na svojoj granici sa zemljama Evropske unije, i da je ta odluka u skladu  sa pravilima Šengenskog ugovora.

Kako se navodi u saopštenju, Austrija zbog izbegličke krize planira u prvom redu da uvede kontrolu na granici sa Mađarskom, ali i sa Italijom, Slovenijom i Slovačkom.

Privremeno ponovno uvođenje pograničnih kontrola među zemljama šengenskog prostora je vanredna mogućnost koja je izričito predviđena i regulisana Šengenskim graničnim Kodeksom, saopštila je Evropska komisija.

Komisija je ocenila da sadašnja situacija u Austriji po svemu odgovara situacijama predviđenim tim pravilnikom.

Dodaje se da će komisija podrobno pratiti situaciju i o njoj obaveštavati Evropski parlament i Savet EU, a je cilj tih napora da se obezbedi što brži povratak na normalni šengenski sistem otvorenih  granica među članicama šengenskog prostora.

Ističući da su mere Austrije, kao i one koje je 13. septembra uvela Nemačka po svojoj prirodi privremene, Evropska komisija je ocenila  sadašnja situacija dodatno naglašava potrebu da se što pre postigne dogovor i hitno sprovedu mere koje je komisija predložila u cilju rešavanja izbegličke krize. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar