U trendu

EK ohrabruje Bugarsku i Severnu Makedoniju

BRISEL – Evropska komisija ohrabruje Bugarsku i Republiku Severnu Makedoniju da reše svoja otvorena pitanja kako bi Severna Makedonija mogla da započne pregovore o pridruživanju EU, izjavio je danas portparol Komisije.

Odgovarajući na pitanja novinara o aktuelnoj poseti premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva Briselu, portparol je rekao da su Zaev i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen razgovarali o nizu pitanja, uključujući mogućnost da EU finansira izgradnju infrastrukture u Republici Severnoj Makedoniji, prenosi bugarska agencija BTA.

Kako se navodi, Fon der Lajen je ponovila svoju podršku započinjanju pregovora o pristupanju EU sa Skopljem i podstakla je vlasti u severnoj Makedoniji da krenu napred putem reformi.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji takođe je rekao Zaevu da Savet Evropske unije treba da postigne konsenzus o pregovaračkom okviru kako bi dao zeleno svetlo pregovorima. Prema Varheliiju, ako Sofija i Skoplje ne uspeju da postignu sporazum, Savet Evropske unije treba da donese odluku, prenosi BTA.

Evropska komisija je utvrdila i da Albanija i Severna Makedonija ispunjavaju uslove za započinjanje pregovora i da bi volela da pregovori počnu što pre, rekao je portparol.

Objasnio je da je na predsedništvu Saveta Evropske unije da odluči da sazove međuvladinu konferenciju o početku pregovora, koja zahteva konsenzus o pregovaračkom okviru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.