U trendu

EK: Slovenija i Hrvatska da sprovedu presudu o Piranskom zalivu

Evropska komisija pozvala je Sloveniju i Hrvatsku da sprovedu presudu o arbitražnom sporu u Piranskom zalivu.

Prošle nedelje je Arbitražni sud u Hagu doneo presudu po kojoj je Sloveniji pripalo tri četvrtine Piranskog zaliva, uz koridor ka otvorenom moru.

U subotu su mediji javili da je došlo do dva incidenta u zalivu, za koje je kriva hrvatska strana, dok je iz Zagreba saopšteno da su slovenački policijski brodovo u tri navrata povredili liniju razgraničenja na moru između dve zemlje.

Slovenija je dobila tri četvrtine Piranskog zaliva, nije dobila izlaz u međunarodne vode, ali jeste prolaz kroz deo hrvatskog mora, odlučio je u četvrtak Arbitražni sud.

Koridor do međunarodnih voda je širok oko 2,5 nautičke milje i prema rečima suda slovenački brodovi i avioni imaće svu slobodu prolaska kroz hrvatsko područje.

Arbitražni sud u Hagu je naveo i da je kopnena granica Slovenije i Hrvatske većinom nesporna.

Hrvatska vlast i opozicija uoči objavljivanja odluke bili su jedinstveni su u stavu da je arbitražni sporazum za Hrvatsku „mrtvo slovo na papiru“ i da na miran i trezven način treba tražiti drugi način rešavanja teritorijalnog spora vezanog za morsku granicu.

Slovenija je, s druge strane, saopštila da se odluka arbitražnog suda o graničnom sporu mora poštovati. Čitanje odluke Arbitražnog suda počelo je spornim mestima na severnoj hrvatsko-slovenskoj granici.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.