U trendu

Erceg, uprkos zabrani, došao do Tuđmanovog spomenika

ZAGREB – Aktivista Zoran Erceg, koji je danas uslovno osuđen na 15 dana zatvora zbog toga što je na ceremoniji otkrivanja spomenika Franji Tuđamanu uzvikivao da je on ratni zločinac, ponovo je danas otišao do spomenika uprkos sudskoj zabrani nakon presude.

Uz uslovnnu zatvorsku kaznu koju neće služiti ako za godinu dana ne ponovi nedelo Erceg prema presudi treba da plati i 500 kuna sudskih troškova i godinu dana ne sme da prilazi Tuđmanovom spomeniku.

On je, međutim, oko 11 sati ponovo došao do spomenika Tuđmanu, prenosi Hina.

„Sramotno je da se spomenik diže ratnom zločincu koji je unazadio Hrvatsku. Franjo Tuđman je ratni zlocinac“, rekao je Erceg ispred spomenika Tudmanu, prenosi Index.hr.

On je dodao da će nastaviti da govori o ratnim zločinima „ne
kako bi naštetio hrvatskoj vojsci nego kako bi je očistio od kukolja“.

U tom trenutku je došla policija, piše ovaj portal dodajući da je policija legitimisala i novinare.

Incident zbog kojeg je osuđen dogodio se 10. decembra prošle godine kada je celi državni vrh prisustvovao otvaranju Tuđmanovog spomenika, a Erceg je uzviknuo da je prvi hrvatski predsednik upropastio Hrvatsku te da je ratni zločinac.

U izjavi novinarima nakon presude, Erceg je rekao da nema kazne koja će ga odvratiti da na javnom mestu ponovi svoje reči.

Njegova advokatica Lina Budak rekla je da sudija nije imao hrabrosti da obrazloži svoju odluku i dodala da je Erceg kažnjen zbog verbalnog delikta zato što je rekao nešto što se vlasti čini da nije smeo reći.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.