U trendu

Erjavec očekuje pritisak EU na Hrvatsku zbog Plenkovićevog govora u UN

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas da očekuje jak pritisak Evropske komisije (EK) na Hrvatsku zbog govora premijera Andreja Plenkovića u UN-u u kojem je optužio Sloveniju za nepoštovanje medjunarodnog prava.

Plenković je u četvrtak u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a rekao da je Hrvatska morala izaći iz arbitraže o granici sa Slovenijom koju je Slovenija kompromitovala i upozorio da takvo „nepoštovanje medjunarodnog prava“ obeshrabruje ostale države da sporove rešavaju uz pomoć treće strane.

Slovenački ministar kazao je da je nakon Plenkovićevog govora „svakom Slovencu jasno da je dijalog s Hrvatskom nemoguć“, prenela je agencija Hina.

„Arbitražni sporazum je bio potpisan pod okriljem EU-a. Potpredsednik EK-a Frans Timermans je ponudio svoju pomoć ako ne bi došlo do dogovora s Hrvatskom o implementaciji arbitražne presude. Mislim da će naš sledeći korak biti da ga obavestimo o tome šta se u Njujorku dogodilo“, kazao je Erjavec u razgovoru za RTV Slovenija.

Dodao je da EK ima niz instrumenata kako bi države koje ne poštuju vladavinu prava uverila da se ponašaju drukčije.

„Znamo što EU čini u pogledu Poljske zbog pravosudne reforme koju sprovodi njihova vlada. EU može zamrznuti evropska sredstva takvim državama. Ipak mislim da će u slučaju Hrvatske biti dovoljan i poneki oštar poziv u Zagreb“, kazao je Erjavec.

Po njegovim rečima, da bi se arbitražna presuda sprovela potrebna je saradnja Hrvatske, ali Slovenija „neke stvari može implementirati sama“ prihvatanjem nekih zakona u parlamentu koje je premijer Miro Cerar najavio za ovaj mesec.

Zbog govora hrvatskog premijera u UN Cerar je u četvrtak otkazao dogovoreni susret s Plenkovićem u Zagrebu 27. septembra o rešavanju hrvatsko-slovenskog graničnog spora.

Ljubljana smatra da je arbitražna odluka konačno rešenje koje treba primeniti, a Zagreb traži novo bilateralno rešenje spora koji dve države opterećuje od raspada bivše Jugoslavije ’90-tih godina.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike