U trendu

Erjavec: Slovenija čvrst partner Srbije na putu ka EU

Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je danas u Ljubljani da je Slovenija čvrst partner Srbije na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Erjavec je na konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem rekao da su na sastanku potvrdili dobre odnose dveju država, zajedničke interese i jačanje privredne saradnje.

Dačić i Erjavec su se saglasili da je značajno da se dve države medjusobno podržavaju, kako u pogledu kandidatura u medjunarodne organizacije tako i po pitanju bilateralnih problema s drugim državama.

„I mi imamo odredjenih problema sa Hrvatskom, koji i nisu tako mali. Jedan od tih problema se kao i vaš odnosi na problem sa granicom“, rekao je Dačić i dodao da iako je pre nekoliko godina sa Hrvatskom dogovoreno formiranje komisije za rešavanje spora oko granice duž reke Dunav, ta zemlja još uvek nije imenovala ni članove komisije.

„Možemo da zaključimo da im i nije stalo da se to završi, već im je stalo da se o tome stalno priča i da to bude jedna od tema koja se iznosi u medjunarodnoj zajednici“, rekao je Dačić. 

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su se dve države „poslednjih godina pomakle s mrtve tačke“ po pitanju sukcesije i rekao da će nastaviti da rade na rešavanju još uvek otvorenih pitanja.

Slovenija će u skladu s dogovorom dveju vlada uskoro dobiti novi paket arhivskih materijala i biće nastavljeno preuzimanje diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ.

„Kada je reč o objektima mislim da je oko 70 procenata potraživanja Slovenije već rešeno“, rekao je Dačić.

Dačić i Erjavec su ocenili da se u pozitivnom pravcu odvija realizacija dogovora s poslednjeg sastanka dveju vlada i istakli značaj rasta trgovinske razmene, koja je prošlogodišnjim porastom od 9,4 odsto dostigla milijardu evra.

„Slovenija je po spoljno-trgovinskoj razmeni deveti partner Srbije na svetu“, rekao je Dačić i dodao da s obzirom da postoje uzajamne simpatije izmedju dva naroda ne vidi zbog čega odnosi dveju zemalja ne bi bili sve bolji i bolji.

Dačić je konstatovao da Srbija i Slovenija nemaju oko čega da se svadjaju i da nema suštinskih sporova.

„To treba iskoristiti za razvoj naših odnosa. U političkom smislu, u kulturnom, ekonomskom pa i po drugim pitanjima, kao na primer pitanja da li će Srbi imati položaj nacionalne manjine ili neće“, rekao je Dačić i dodao da se u Beogradu oseća duh pozitivnih odnosa sa vladom Slovenije i da će politika saradnje i traženja zajedničkih rešenja biti nastavljena i dalje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.