U trendu

EU: Dodik najavio uskladjivanje Zakona o praznicima sa Ustavom BiH

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik obavestio je danas strane diplomate i predstavnike Delegacije EU da je Vlada RS opredeljena da sprovede odluku Ustavnog suda o Danu republike i da će narednih dana Narodnoj skupštini dostaviti izmenu Zakona o praznicima, u cilju uskladjivanja tog zakona sa Ustavom BiH.

„Predsednik Dodik je upoznao ambasadore sa opredeljenjem Vlade Republike Srpske za sprovodjenje odluke Ustavnog suda BiH, time što će u narednim danima Narodnoj skupštini RS dostaviti predlog izmena Zakona o praznicima RS, u cilju njegovog uskladjivanja sa Ustavom BiH“, saopšteno je iz Delegacije EU posle današnjeg sastanka predstavnika članica PIK-a i delegacije EU sa predsednikom RS.

U saopštenju se ističe da se „očekuju se inicijalni koraci u ovom pravcu, uz napomenu da samo Ustavni sud može utvrditi da li je njegova odluka provedena“.

U Banjaluci su danas sa Dodikom razgovarali ambasadori Velike Britanije, Francuske i Italije, zamenik nemačkog ambasadora, šef Kancelarije SAD u Banjaluci i zamenik šefa Delegacije EU u BiH, kako bi, navedeno je, „naglasili ozbiljnost trenutne političke situacije povodom trenutnog izazova koji predstavlja zakazani referendum u Republici Srpskoj“.

U saopštenju se dalje kaže da su amasadori naglasili ranije stavove Saveta za implementaciju mira (PIK), te pozvali predsednika RS da se referendum ne održi ili da se na drugi način naruši autoritet Ustavnog suda BiH.

„Sastanak je održan u otvorenoj i konstruktivnoj atmosferi, mada suštinska neslaganja o važnim pitanjima preostaju“, ukazuje se u saopštenju.

Strane diplomate su još jednom naglasili da u Dejtonskom mirovnom sporazumu jasno stoji da su odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine konačne i obavezujuće.

„Nijedan referendum to ne može promeniti. Ambasadori su upoznati da će Ustavni sud zasedati 17. septembra o predmetima u vezi sa referendumom, te su naglasili da se odluke Suda moraju poštovati“, navodi se u saopštenju.

Još se dodaje da su ambasadori naglasili Dodiku, kao što su to naglasili i predsedavajućem Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 6. septembra, da „politički lideri sa svih strana trebaju da prestanu sa raspirivanjem situacije kroz neodgovornu retoriku i delovanje“.

„Vreme je da političari počnu razgovarati jedni s drugima, umesto da razgovaraju samo putem medija. Kroz konstruktivan dijalog i spremnost na kompromis, ovo pitanje se može riješiti na zakonski, pravedan i odgovoran način“, naglašeno je u saopštenju.

Na kraju, kako se ističe, ambasadori su potvrdili svoje „neopozivo opredjeljenje za Opšti okvirni sporazum za mir (Dejtonski sporazum), prema kojem entiteti nemaju pravo na otcepljenje“.

„Neće biti prekrajanja karte Bosne i Hercegovine“, ističe se u saopštenju.

Dodik je posle sastanka sa stranim diplomatama rekao da će referendum o Danu RS biti održan 25. septembra i da nema odustajanja od referenduma.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.