najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

EU nije potpuna bez zapadnog Balkana

Nemački i austrijski ministri spoljnih poslova, Frank Valter Štajnmajer i Sebastijan Kurc, poručili su da  Evropska unija nije kompletna bez Zapadnog Balkana i da vrata EU moraju da ostanu otvorena za zemlje tog regiona.

“To je potrebno kako bi se osiguralo da Evropska unija ostane najuspešniji projekat očuvanja mira u celom svetu”, poručila su dvojica zvaničnika u autorskom tekstu koji je objavljen u izdanju lista Danas od četvrtka.

Kurc i Štajnmajer istakli su važnost samita posvećenog zemljama Zapadnog Balkana koji počinje sutra u Beču.

“Dana 27. avgusta ponovićemo svoju čvrstu privrženost evropskoj perspektivi svih zemalja Zapadnog Balkana i istaknuti svoju suštinsku podršku ovom regionu”, poručili su šefovi diplomatija Austrije i Nemačke.

Analizirajući prošlost i sadašnjost Balkana, oni su podsetili da dvadeset godina nakon završetka ratova u ovom regionu vlada mir, a sve zemlje sa tog prostora žele da postanu članice Evropske unije.

“Postignut je suštinski napredak koji se, međutim, ne sme smatrati zauvek garantovanim. Stabilnost u ovom regionu još uvek je na krhkim nogama i umnogome zavisi od Evropske unije”, ocenili su zvaničnici.  

Kurc i Štajnmajer smatraju da je perspektiva pristupanja Evropskoj uniji zasad jedini i najznačajniji podstrek za implementaciju strogih, ali preko potrebnih reformi, kao i za nastavak napora za pomirenje u regionu.

“Naša privrženost datom obećanju da se Zapadnom Balkanu otvori evropska perspektiva ostaće ključ za očuvanje održive stabilnosti kao i za uspešno okončanje tranzicije političkih i ekonomskih sistema i društava u regionu. Strateški interes Evropske unije je da u zemljama Zapadnog Balkana vladaju mir, stabilnost i demokratija”, poručila su dvojica diplomata.

Bečki samit je drugi u nizu od pet samita koji su predviđeni do 2018. godine. Na Bečkom samitu, kao i ranije na inicijalnom Berlinskom samitu, okupiće se predsednici vlada, ministri spoljnih poslova i ministri ekonomije iz svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i svi relevantni zvaničnici iz Evropske unije i iz međunarodnih institucija.

Zvaničnici Nemačke i Austrije, u autorskom tekstu, poručili su da je cilj samita trostruk – pod jedan, da se istakne suštinski napredak koji je postignut u regionu, pod dva, da se još jednom potvrdi i ojača evropska perspektiva svih zemalja u regionu, i kao treće, da se još jednom podstakne sprovođenje reformi, unaprede ekonomske prilike, te da se osnaži saradnja u regionu.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike