U trendu

EU porodužila prisustvo operacije EUFOR Althea u BiH

LUKSEMBURG, 15. oktobra ( Tanjug) – Savet ministra spoljnih poslova EU potvrdio je danas spremnost da nastavi izvršni vojni mandat operacije EUFOR Althea, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i bezbednog okruženje u zemlji.

Savet EU je na sastanku u Luksemburgu ponovi posvećenost EU perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

Ministri EU su naglasili da se nakon izbora 7. oktobra očekuje od svih lidera u BiH da se konstruktivno angažuju na formiranju vlasti na svim nivoima, a u interesu svih građana zemlje.

Istovremneno, od vlasti u u BiH se očekuje da daju prioritet preduzimanju reformi potrebnih za napredovanje na putu ka EU.

”U tom kontekstu, Savet pozdravlja stalno prisustvo operacije Althea, koja se u nastavku Strategijskog pregleda 2017. refokusirala na svoj osnovni mandat tako što je zadržala elemente izgradnje kapaciteta i obuke, za koje se smatra da su i dalje neophodne, i radi na ukidaju ostalih elementa koji više nisu relevantni“.

U tom kontekstu, a u okviru celokupne strategije EU za Bosnu i Hercegovinu, Savet potvrđuje spremnost EU da u ovoj fazi nastavi izvršni vojni mandat operacije Althea, pod obnovljenim mandatom UN, kako bi podržao vlast Bosne i Hercegovine da održi bezbedno i sigurno okruženje.

Savet EU očekuje prezentaciju sljedećeg Strateškog pregleda 2019. godine što će biti osnova za diskusiju sa državama članicama o zadacima i opcijama EUFOR-a za budućnost operacije, uzimajući u obzir potrebu da se podrži napredak Bosne i Hercegovine u njenom procesu integracije u EU, ali i sigurnosnu situaciju na terenu.

Savet napominje važnost kontinuirane koordinacije EUFOR Althea sa drugim međunarodnim akterima na terenu.

”EU nastavlja da podstiče vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da ubrzaju svoje napore u rješavanju odlaganja viška municije, oružja i eksplozivnih naprava, kao i deminiranja i drugih izvanrednih pitanja”, zaključuje se u saopštenju Saveta EU o BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.