U trendu

EU zabrinuta zbog obračuna Turske s političkim protivnicima

Šefovi diplomatija Evropske unije (EU) izrazili su večeras zabrinutost zbog obračuna turske vlade s političkim protivnicma i medijima, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ranije danas upozorio da je moguć referendum o pristupanju te zemlje u EU.

Ministri su se na sastanku u Briseli založili za zajednički stav o tom pitanju, da bi se napravila ravnoteža izmedju rešavanja migrantske krize i zabrinutost nekih zemalja EU zbog kršenja ljudskih prava posle neuspelog puča u julu ove godine.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini rekla je pre sastanka da će s ministrima težiti ka „zajedničkoj, ujedinjenoj poziciji po pitanju razvoja dogadjaja u Turskoj“.

„Medjutim, stalno dobijamo vesti koje potvrdjuju našu zabrinutost“, rekla je Mogerinijeva novinarima posle sastanka i dodala da se danas nije razmatralo pitanje članstva Turske u EU.

Erdogan je danas ponovo upozorio da će u Turskoj naredne godine organizovati referendum o proceduri pristupanja zemlje EU ako Unija do kraja godine ne donese nikakvu odluku o nastavku pregovora.

„Predlažem da budemo strpljivi do kraja godine. Posle toga ćemo pitati narod“, rekao je Erdogan na jednom skupu u Ankari i dodao da konačnu odluku treba da donese narod.

Turska i EU razmenile su oštre izjave povodom posvećenosti Ankare demokratiji i vladavini prava posle neuspelog puča u toj zemlji u julu.

Zvaničnici EU su prethodno naveli da je vreme da Ankara kaže da li zaista želi da se pridruži Uniji.

Pregovori Ankare i Brisela o pristupanju Turske EU zvanično su počeli 2005. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.