EU zabrinuta zbog odluke predsednika Makedonije

Evropska unija izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog odluke predsednika Makedonije Djordja Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode krivični postupci u aferi ilegalnog prisluškivanja.

„Makedonija se obavezala da promoviše vladavinu prava i borbu protiv nekažnjivosti. Suprotno tome, ova odluka predsednika Ivanova da abolira brojne funkcionere izaziva ozbiljnu zabrinutost i dešava se u trenutku kada stranke traže način da održi Dogovor iz Pržina“, navodi se u saopštenju EU koje prenose makedonski mediji.

Kako se ističe, važno je da se podrži rad Specijalnog tužilaštva u slučaju prisluškivanih razgovora i da mu se, u okviru Dogovora iz Pržina, omogući da produži da istražuje ozbiljne probleme koji su otkriveni prošle godine.

Podjednako je važno, prema EU, da se Makedonija zadrži na evroatlantskom putu i zato je od ključne važnosti da se partije vrate dijalogu i da nadju zajednički dogovor.

Ambasada SAD u Skoplju je takodje saopštila da odluka Ivanova izaziva ozbiljnu zabrinutost za zalaganje Makedonije da izgradi pravnu državu, a britanski ambasador Čarls Garet podsetio da su istraga prisluškivanja razgovora i pravna završnica tih slučajeva ključni elementi Dogovora iz Pržina.

Predsednik Makedonije Djordje Ivanov doneo je u utorak odluku da abolira sve političare, čime su obuhvaćeni i političari i njihovi saradnici iz afera povezanih s prisluškivanjem razgovora koju je obelodanio SDSM.

Medju njima su visoki fincioneri VMRO DPMNE i bivši ministri Gordana Jankulovska i Mile Janakievski, bivši šef uprave za bezbednost i kotrašpijunažu Sašo Mijalkov i generalni sekretar Vlade Makedonije Kiril Božinovski, protiv kojih je Specijalno tužilaštvo već pokrenulo istrage.

Lider najveće opozicione stranke u Makedoniji Zoran Zaev i funkcioneri njegove Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) priključili su se sinoć gradjanskom protestu pred sedištem vladajuće partije VMRO-DPMNE i ispred zgrade Vlade.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike