U trendu

EU: ZSO neće biti vlast, niti usvajati zakone, kako je još Mogerini predočila

Stav je Evropske unije da Zajednica srpskih opština(ZSO) na Kosovu „neće biti uporedna vlast i neće usvajati svoje zakone“, kako je to „vrlo jasno“ u kosovskom parlamentu predočila još 6. maja 2016. tadašnja visoka predstavnica Federika Mogerini.

To je agenciji Beta u Briselu izjavio Peter Stano, portparol visokog predstavnika EU Žozepa Borela, i time odgovorio na molbu Bete da razjasni da li Borel i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak i sad podržavaju poruku Mogerinijeve u pismu dostavljenom jedino vlastima u Prištini, ali ne i Beogradu, iz avgusta 2015, da ZSO „neće imati izvršna ovlašćenja“.

Sadržinu tog pisma je nedavno u Prištini Lajčaku otkrio bivši kosovski premijer Isa Mustafa, a pismo nosi datum dan uoči potpisivanja konačnog sporazuma Beograd-Priština o stvaranju ZSO.

„Mi bismo želeli da vas uputimo“, kaže se u odgovoru Stana Beti, „na izjavu bivše VP EU Mogerini u Skupštini Kosova 6. maja 2016, u kojoj je ona jasno objasnila stav Evropske unije“.

I kako je dodao Borelov portparol, „to je: Asocijacija/Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu neće biti uporedna vlada unutar Kosova i neće usvajati sopstvene zakone“.

Federika Mogerini je takodje podvukla, navodi se u odgovoru Stana, da će ZSO „biti ustanovljena unutar postojećeg okvira zakona i vlasti Kosova…slediće nedavne zaključke Ustavnog suda, koji daju smernice da se zajamči da će, kad njegov nacrt bude uradjen, Statut te Asocijacije/Zajednice biti odraz kosovskih zakona“.

I, kako je tad ukazala Mogerinijeva, ZSO će „omogućiti srpskoj zajednici na Kosovu da se u potpunosti ugradi u društvo“.

Beta je u svojoj molbi zvaničnicima u EU navela da Lajčak, pošto mu je Mustafa obelodanio pismo Mogerinijeve, nije komentarisao, opovrgao niti potvrdio sadržinu pisma bivše visoke predstavnice EU.

Neki srpski zvaničnici su to ocenili, napomenula je Beta, kao „udarac nožem u ledja Beogradu“, a postavljeno je i pitanje uvida i poverenja u EU kao posrednika u dijalogu Beograd-Priština.

Agencija Beta je prošlog petka takodje zatražila od Federike Mogerini, sada rektora Koledža Evrope u Brižu, da objasni zašto je sadržina tog pisma uoči potpisivanja sporazuma o ZSO držana u tajnosti od vlasti Srbije koje su sve vreme stavljale do znanja svoje ubedjenje da će ZSO imati izvršna ovlašćenja.

Dosad Beta od bivše visoke predstavnice i posrednika EU u pregovorima Beograd-Priština nije dobila nikakav odgovor.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.