U trendu

Evropska komisija razmatra mehanizme SSP za slučaj da se ne reši spor sa Hrvatskom

Evropska komisija razmatra mehanizme u sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana koji bi mogli biti primenjeni ako trgovinski spor tih zemalja i Hrvatske ne bude mogao da bude rešen pregovorima, rekli su danas u Briselu izvori u Komisiji.

Portparol Komisije je rekao da EU poziva sve strane u trgovinskom sporu zapadnobalkanskih država s Hrvatskom „na uzdržanost i izbegavanje zaoštravanja situacije, kao i da učine sve da se krene u rešavanje tog pitanja kroz konsultacije u dobroj veri“.

Predstavnik za štampu u Evropskoj komisiji Karlos Martines je dodao da Komisija još nije dobila pismo ministara četiri zapadnobalkanske zemlje koje traže da Komisija interveniše u ovom trgovinskom sporu s Hrvatskom.

On je rekao da je stav Evropske unije da „sve strane treba da poštuju obaveze“ iz sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i zemalja regiona.

Martines je rekao da „Evropska unija podržava razvoj trgovine i ekonomsku integraciju“.

Zvaničnik EU je time odgovorio na pitanje kako Komisija i EU gledaju i da li preduzeti neke korake pošto su ministri trgovine Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije saopštili da će te zemlje zavesti uzvratne mere članici EU Hrvatskoj ako vlada u Zagrebu hitno ne povuče 22 puta povećane takse na uvoz voća i povrća u trgovini s tim zemljama.

Evropska komisija je „u kontaktu s vlastima zemalja kojih se tiče ova situacija“, kako je rekao Martines, naglasivši da EU procenjuje situaciju i kako se nove mere poklapaju s obavezama.

Srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da je Srbija u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, pripremila set aktivnosti i mera povodom odluke Hrvatske da 22 puta poveća takse na uvoz voća i povrća iz država regiona.

Nedimović je rekao da nigde ne postoji po kamionu veća taksa od 20 do 25 evra, a u Hrvatskoj je 270 i da ne razume obrazloženje Hrvatske da to nije mera protiv suseda već se odnosi na168 država.

Ministri Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, zemalja potpisnica CEFTA sporazuma o slobodi trgovine na Zapadnom Balkanu, juče su na sastanku u Sarajevu pozvali Hrvatsku da hitno ukine diskriminatorske odluke o taksama, kojim se uvodi različit tretman za proizvode koji se uvoze iz trećih zemlja.

Oni su predočili da cena inspekcijskih kontrola, koju je Hrvatska jednostrano uvećala 22 puta, treba da odgovara stvarnim cenama i da treba da bude uskladjena s prosečnom cenom u zemljama i EU.

Takodje su zatražili da se Evropska komisija uključi u rešavanje tog problema i stavili do znanja da će Crna Gora i Makedonija kao članice Svetske trgovinske organizacije pokrenuti analizu hrvatskih mera pred tom organizacijom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar