U trendu

Evropski džihadizam je rođen u BiH

Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora, imao je uticaja na islamiste u Švajcarskoj, piše švajcarski list „Noje Cirher cajtung“, a prenosi avaz.ba.

List piše o širokorasprostranjenoj mreži islamista koja vuče korene sa Balkana. Jedan od islamistickih centara u Švajcarskoj, sa kojim je Bosnić povezan, jeste džamija An-Nur u Vintertureru, u kojoj je švajcarska policija izvršila antiteroristicku raciju i uhapsila propovednika te džamije šeika Abdurahman.

„U sredu je uhapšen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Njemu se prebacuje da je pozivao na ubistvo omraženih. Ipak, Abudrahman nije pojedinačni slučaj. On je deo sistema. Još pre ovog Etiopljanina u istoj džamiji propovedao je imam koji je bio vrlo sporan. Ipak, oni su samo deo mreže koja je odgovorna za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana“, piše švajcarski dnevnik.

„Noje Cirher cajtung“ tvrdi da je „mreža međunarodna i daleko rasprostranjena“.

„Poznato je da postoje veze između ekstremista iz Vinterturera i eksponenata iz Nemačke i Austrije. Jedan drugi trag vodi na Balkan: Bilal Bosnić, propovednik koji zagovara mržnju iz bosanskohercegovačkog Bužima je imao direktan uticaj na osobe na islamističkoj sceni u Vintertureru. Ovo proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sandro V.“, piše švajcarski list.

Navodi se da se „samonazvani “emir“, ujedno osoba koja potencijalno vuče konce na sceni u Vintertureru, trenutno nalazi u istražnom zatvoru“.

„On nije opovrgao povezanost s ekstremistom. Koliko su često njih dvojica bila u kontaktu i koju vrstu kontakta i razmene su imali njegov advokat Sandro V. nije želeo da kaže. 44-godišnji Bosnić se radikalizovao tokom rata u BiH, kada se borio na strani džihadista koji su na Balkan stigli iz Avganistana. Oni su prvi put doneli radikalni islam u Evropu“, stoji u tekstu.

List dalje za Bosnića navodi da je „nakon rata ovaj otac sedmoro dece postao vodeći čovek u BiH koji poziva na džihad“.

„U svojim propovedima on otvoreno poziva na sveti rat u Siriji i na pristupanje Islamskoj državi. Njegove poruke nisu raširene samo na Balkanu. Bosnić i ostali militantni propovednici iz regiona su proteklih godina nastupali i u švajcarskim džamijama. Istraživanja pokazuju da selefijska mreža sa Balkana ima jak uticaj na one koji simpatišu džihad u Švajcarskoj“.

„Noje Cirher cajtung“ piše da „posmatrači smatraju da je posebno Vintertur, sa svojom velikom dijasporom sa Balkana, mesto koje je centar u tom smislu“.

Isti list u dodatnom tekstu pod naslovom „Putevi evropskog džihada“ piše da se „avganistanskim mudžahedinima građanski rat na Balkanu između bosanskih muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija“.

„Islamisti su u bosanskom ratu prepoznali ne samo lokalni rat protiv Srba. U njihovim očima je bilo reči o tome da celokupni muslimanski svijet odbrane od hrišćanstva i celog Zapada. Islamista Madžid Navaz je u svojoj autobiografiji napisao da je evropski džihadizam rođen u Bosni“, piše „Noje Cirher cajtung“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.