U trendu

Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Evropski parlamentarci usvojio je danas u Strazburu Rezoluciju o Bosni Hercegovinu, čiji je predlagač Kristijan Dan Preda, izvestilac za BiH. Od 695 poslanika za je bilo 496, protiv 132, a 67 ih je bilo uzdržanih.

BiH je podnela aplikaciju za članstvo u EU u februaru 2016. godine, a Evropska komisija trenutno je procenjuje.

Odbor za spoljne poslove Evropskog parlamenta usvojio je krajem januara Izveštaj o BiH za 2016. godinu u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni u BiH na putu ka EU.

Dan Preda je ranije danas, pre glasanja o Rezoluciji, izjavio da EP ohrabruje vlast u BiH da sarađuju i koordiniraju u okviru procesa sačinjavanja Mišljenja Evropske komisije, nakon što je dostavljen Upitnik.

Naglašavamo da socioekonomske reforme moraju ostati prioritet i da je potrebno usklađeno i efikasno sprovođenje Reformske agende kako bi se postigle stvarne promene širom zemlje i ostvarila vidljiva poboljšanja u životima svih građana BiH.

Insistiramo na odlučnijem đelovanju u borbi protiv korupcije, koja je i dalje rasprostranjena širom zemlje, jer političko opredeljenje da se nešto učini po tom pitanju nije dovelo do konkretnih rezultata, rekao je Dan Preda za BUKA portal.

Naglašavamo, kazao je, potrebu da se nastavi sa reformom javne uprave, jer je ovo ključno ne samo za građane BiH, već i za sam proces EU integracija.

Pozivamo na poboljšanje sveukupne efikasnosti pravosudnog sistema u BiH, rekao je Dan Preda dodao da je presudno da se nedostaci u pravosuđu brzo rešavaju, posebno osnaživanjem nezavisnosti pravosuđa.

Potičemo, istakao je, na veću koordinaciju po pitanju borbe protiv organiziranog kriminala i terorizma, te na poduzimanje daljnjih koraka kako bi se na delotvoran način tretirale pretnje koje predstavljaju radikalizam i nasilni ekstremizam.

Upitan šta BiH mora da uradi da konačno postane funkcionalna država, Dan Preda je rekao da vlasti treba da imaju na umu da se ojačaju institucije, da se BiH transformiše u inkluzivnu i demokratsku državu, te da se poveća njena funkcionalnost.

“Ne želim ovde ulaziti u detalje o tome kako ova zemlja treba da izgleda, bilo je dovoljno debata o tome i u svakom slučaju, na vlastima vaše zemlje je da putem dogovora između raznih političkih snaga odluče kojim putem žele krenuti. Ali ono što se može naglasiti je da se moraju uložiti istinski napori u racionalizaciju postojećih struktura, smanjenje kompleksnosti i eliminaciju mogućih opstrukcija i blokada”, kazao je.

Dan Preda je rekao da se u tekstu Rezolucije Republika Srpska spominje nekoliko puta.

“Postoji nekoliko stvari koje nas zabrinjavaju i koje bismo želeli videti rešene, jer, suprotno onome što vas neki mediji navode da verujete, mi želimo da svi građani u BiH, uključujući one iz Republike Srpske, budu u boljem ekonomskom položaju nego što su sada, da imaju stabilnost i prosperitet, i da se približavaju nama i našim vrednostima”, rekao je Dan Preda.

Upitan kada bi se, prema njegovom mišljenju, mogle očekivati pozitivne promene u BiH, Dan Preda je odgovorio: “Pitanje za million evra…”.

On je rekao i da misli da će razočarati, jer nema odgovor na to pitanje.

“Odgovor se nalazi u rukama vaših vlasti, u potpunosti je do njih! Stvari će se menjati na bolje, kada se oni pozitivno i konstruktivno pozabave sa svim krupnim pitanjima sa kojima se suočava vaše društvo. Imaćete pozitivne promene kada se sve političke snage uozbilje o odrađivanju ozbiljnog posla. Imaćete pozitivne promene kada oni prestanu upirati prstom, prihvate realnost i probleme građana, i počnu graditi nešto”, zaključio je.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.