U trendu

Evropski sud pravde: Zakon Madjarske o finansiranju NVO suprotan zakonima EU

Ograničenja koja je Madjarska uvela vezano za finansiranje nevladinih organizacija iz inostranstva nisu u skladu sa zakonima EU, navodi se u mišljenju koje je danas izneto u Evropskom sudu pravde.

Madjarska je 2017. usvojila zakon koji nameće obavezu NVO koje primaju više od 7,2 miliona forinti (oko 24.000 evra) strane finansijske pomoći godišnje da se registruju kao organizacije koje dobijaju stranu pomoć i da se tako predstavljaju u svakoj publikaciji i na svojim internet stranicama.

Generalni advokat najvišeg suda EU Manuel Kampos Sančes-Bordona utvrdio je da je obaveza neopravdana i da ograničavaja slobodno kretanje kapitala i krši osnovna prava, uključujući pravo na slobodu udruživanja i zaštitu ličnih podataka.

Evropski sud pravde sa sedištem u Luksemburgu raspravlja o slučaju i treba da donese presudu koja često bude u skladu s mišljenjem generalnog advokata.

Budimpešta tvrdi da su ciljevi spornog zakona da se poboljšaju transparentnost i borba protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Po mišljenju kritičara, zakon je posebno uperen protiv finansijera madjarskog porekla Džordža Sorosa.

Evropska komisija se povodom ovog zakona obratila Sudu pravde EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.