najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Fenomen: Mladić iz Tuzle govori čak 56 jezika (video)

Muhamed Mešić iz Tuzle pravi je fenomen. Ima 32 godine, a govori čak 56 jezika. Osim što je pravnik, hebreista i japanolog, trenutno je i savetnik makedonskog predsednika Georga Ivanova i dobitnik prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Kad je reč o poznavanju 56 jezika, tvrdi da je njegova tajna prilično jednostavna.

“Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni ‘krivac’ za naše uspehe. Svet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvorite sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku. Perspektiva je drugačija kad jednu reč prevedete na nekoliko jezika. Prvi živi kontakt sa stranim jezikom bio mi je sa grčkim, kada sam kao mali sa svojim roditeljima bio na letovanju u Grčkoj. Da, eto upravo to me je strašno inspirisalo”, rekao je za Al Džaziru.

U proseku su mu potrebne dve do tri nedelje za savladavanje elementarne komunikacije i osnove jezika.

“Znate, nekad nije dovoljno samo želeti, treba biti uporan. Potrebno je pronaći način kako najlakše i najefikasnije savladavati gradivo i, ako ste uporni, uspeh je neminovan epilog”, rekao je.

Dodaje da što više jezika govorimo, lakše učimo ostale, jer su jezici dosta povezani i imaju sličnosti.

“Od 360 dana u godini ja više od 200 dana provodim u avionu. Uvek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite da uspete i ja to, zaista, jesam. Svima savetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i da budu svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istog, a rezultat dođe sam po sebi. Zato, tražimo znanje i cenimo ga. U malim zemljama kao što su naše, balkanske, znanje je ključni adut”, tvrdi.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike