U trendu

Figaro: Dodik pojačava kontrolu pred rastuće proteste gradjana

Otmica i ubistvo studenta Davida Dragičevića 24. marta prošle godine, kao da je bila kap koja je prelila čašu za gradjane nezadovoljne vlastima Republike Srpske koju predvodi Milorad Dodik, preneo je list Figaro.

Francuski dnevnik u opširnom tekstu piše kako se svake večeri od otmice a potom i ubistva studenta održavaju protesti u centru Banjaluke na kojem se traži „pravda za Davida“. Ponekad demonstranti prkose zabrani okupljanja koje su vlasti proglasile 30. decembra nakon nasilja i niza privodjenja medju kojima je Davidov otac, Davor, koji je od tada nestao i optužen za pokušaj državnog udara.

Figaro prenosi da je Dodik, „nekada omiljeno dete Zapada“, 2006. pokazao „pravo lice“ kada je drugi put imenovan za premijera RS, a njegovo „nacionalističko i autoritarno skretanje postalo je izraženije kada je postao predsednik RS 2010. godine“.

Dodika je ruski predsednik Vladimir Putin ocenio kao „dobrog momka“, a podršku ima i od bivšeg stratega Bele kuće Stiva Benona, nekadašnjeg savetnika Donalda Trampa koji se zalaže za „suverenistički evropski koncept“. Tako je prvi čovek RS osnažen i na svoju teritoriju je spustio „olovni poklopac“, naveo je Figaro.

Vlasti su najpre napadale nezavisne medije, a potom su oni koji su podigli „neprijateljski glas prema srpskom entitetu“ nazvani izdajicama i plaćenicima iz inostranstva.

Politička analitičarka Tanja Topić je Figaoru rekla da su napadi na nezavisne medije i optužbe na račun neistomešljenika „poznat metod kako bi se održala amtfera stalnog straha i zabranila svaka vrsta kritike u ime ‘neophodnog nacionalnog jedinstva'“.

Prema njenim rečima, vlast u Sarajevu nije ta koja može Dodika da „dovede u red“ jer je u sistemu države BiH nastale Dejtonskim sporazumom sveprisutan nacionalnistički dijalog.

Figaro je naveo primer Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića koja želi da ospori ime RS smatrajući da to diskriminiše stanovništvo koje nije srpsko, dok istovremeno Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) želi da stvori svoj entitet, hrvatski.

Već 20 godina sve nacionalističke stranke primenuju isti recept da bi vladale, izazivajući tenzije i igrajući na kartu straha, dodala je analitičarka za francuski list Figaro.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.